Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
13. ročník Branného závodu v Hradci Králové očima studentů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

13. ročník Branného závodu v Hradci Králové očima studentů

Počet shlédnutí: 1963

​16.5.2018 • V sobotu 5. května 2018, proběhl jeden z nejnáročnějších branně sportovních závodů v Hradci Králové, určený civilistům, zájemcům o sport, posilování, měření si sil. Branný závod tradičně připravují, organizují a pořádají studenti Fakulty vojenského zdravotnictví. V letošním roce jim pomáhalo 11 kolegů z dalších dvou brněnských fakult Univerzity obrany, kam hradecká FVZ organizačně také spadá.  

Také se zapojil klub studentů z Univerzity Hradec Králové a ruku k dílu přiložila i IFMSA.  Akci pomáhají zajišťovat „kulturním" programem každoročně i další státní a městské složky – v letošním roce vystoupila skupina Musado, to jsou vojáci z vojenského gymnázia v Moravské Třebové, ukázky práce s policejními psy předvedli na Eliščinu nábřeží psovodi Městské policie hlavního města Prahy, Hasičský sbor z Kbel přivezl Tatru a staral se o vlastní disciplínu a Agentura vojenského zdravotnictví přispěla vystavením obrněných vozidel typu IVECO a Land Rover, která se používají v bojových podmínkách jako „MedEVAC" na odsun raněného z bitevního pole. 

Zajištění tak bohatého programu a každoročně obměňovaných sportovních disciplín, vyžaduje pečlivou, detailní přípravu již několik měsíců dopředu, tak aby bylo vše perfektní.  Místa stanovišť jsou vybírána, tak aby splňovala náročná kritéria a zároveň nenarušovala chod města. Pořadatelé se zaměřují na mosty, lávky, bahnitý terén, nebo vodní toky. Tím, že se v daný čas po městě a přilehlém okolí pohybuje zvýšená koncentrace uniformovaných lidí, budí někdy na první pohled pocity městského válečného konfliktu. Pořadatelé předem oslovují představitele města a upozorňují na dané dění. Na druhou stranu popularita závodu přerostla hranice jak Hradce Králové, tak samotného kraje jako takového a mediální stopu můžeme najít v seriózních denících jako je Právo, Mladá Fronta, Česká televize, Český rozhlas, České noviny a samozřejmě v Hradeckém Deníku, pořadatelé se v posledních letech setkávají s návštěvníky, kteří se neúčastní závodu, ale nechají si vyžádat mapu disciplín a obcházejí ty nejzajímavější a podporují sportovce. Jsou tu rodiny, které přijíždějí již několikátým rokem, berou sebou své děti a tak svým způsobem nám vychovávají možné budoucí zájemce o prestižní studium na naší škole. 

K samotnému závodu. Základna v posledních letech tvoří stanové městečko, umístěné na náměstí Osvoboditelů. Stany slouží jako zázemí pro rozhodčí závodu, tak pro závodníky a širokou veřejnost. Večer před akcí se zelená louka u muzea promění ve vojenský tábor, ve kterém je dlouho do noci živo, probíhají poslední přípravy, dolaďují se disciplíny, rozmisťují se kontroly, kontrolují se metodické listy. Druhý den v 8 hodin je závod odstartován velitelem závodu Jakubem Vomáčkou za přítomnosti zástupce školního pluku pana pplk. Ing. Zdeňka Vlasáka.  Závodí se ve dvou kategoriích Normal přibližně patnácti kilometrová trasa se čtrnácti zajímavými disciplínami a Hard pro opravdové atletické nadšence s téměř dvaceti stanovišti a třiceti kilometrovou trasou. Vojáci rozmístili dvě desítky stanovišť po celém městě a téměř stovka závodníku bojovala o nejlepší umístění v žebříčku Specialitou bylo, že diváci mohli pozice jednotlivých družstev sledovat na obrazovce, každý tým měl svůj GPS lokátor.  

Paleta disciplín byla pestrá, originální a těžká, bojovníci k úkolům přistupovali svědomitě a i přes strach a nejistotu postupovali vpřed. Skok z mostu doplavat na místo, vrátit se a vylézt po laně, nebo přeručkovat lávku spustit se do raftu a plavat proti proudu řeky. Závodníci se také mohli stát na moment profesionální jednotkou hasičů a plnit tak úkoly, které jsou denním chlebem sboru hasičů z Kbel. Svaly paže také procvičili při střelbě z luku, kterou pro účastníky připravily Lesy ČR a dovednost zacházet se zbraní, leč vzduchovou jím pomohlo osvojit stanoviště Airsoftu Divec. Osvěžující koupel v parném květnovém počasí zajistila tradiční bahenní lázeň, která zároveň posloužila jako profylaxe před dotěrným hmyzem, s kterým sváděli zápas v mokřadech městských lesů, kde bylo stanoviště topografie, a tak tedy schopnost pracovat s buzolou byla nutnost. Nejen s disciplínami museli sportovci zápasit, ale i s časem. Disciplíny byly velice náročné, a tak se stalo, že slabší jedinci závod předčasně opustili. Závod byl ukončen  v 18:30 a první výsledky byly v 20:00.

Vyhlášení vítězů a zakončení proběhlo opět ve stanovém městečku, Vítězné družstvo získalo putovní pohár a hodnotné ceny, které darovali naši sponzoři, kterým mile děkujeme. Jedná se o rodinný pivovar 713, Airsoft Divec, Balanced Nutrition, Český rozhlas Hradec Králové, morris.cz, RISE, PLPM a.s, Advokátní kancelář Mgr. Simona Vomáčková, Maso HERE, Hradecké pivo, město Hradec Králové, Jordi´s, ChilliPav, Larpgame.cz, Lesy ČR, MEDCUP, VoZP, sdílej zkušenost, VP- via protect, 4ArmadniKlubMusadoMcs, PAINT BALL v HK.cz, eaststore.cz, FUBO fitness a USP FVZ.

Žádný ze závodníků se vážně nezranil a krom odřenin a modřin si odnesl dobrý pocit z poctivého závodu. Následovalo občerstvení závodníci si mohli dát pivo, klobásku, nebo chutný guláš. Dojmy si mohli sdělovat celý večer ve stanovém táboře, nebo na afterparty v klubu na krásném Jiráskově nábřeží. Děkujeme za početnou účast a provoláváme dalšímu ročníku, zdar. 


Autor: Pavel Nejedlý, foto: Kamila Musílková


Fotogalerie

Výsledky



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa