Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Brno žilo Majálesem. Na festivalu nechyběla zóna Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Brno žilo Majálesem. Na festivalu nechyběla zóna Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 1313

9.5.2018 • Stará studentská tradice oslavující příchod máje a studentský život ožívá a rozvíjí se. Stále populárnějšího Majálesu se rok od roku účastní více studentů vysokých a středních škol a rovněž lidí středního věku. Toho jsme byli svědky v sobotu na výstavišti, kde se konal Brněnský Majáles 2018. Vedle koncertů zvučných kapel zde probíhal i bohatý doprovodný program brněnských univerzit, do kterého se zapojila také Univerzita obrany.

Už před polednem vyšel z náměstí Svobody majálesový průvod s alegorickými vozy brněnských univerzit. Králové a královny univerzit spolu s náměstkem hejtmana Jihomoravského kraje Janem Vitulou společně přestřihli pásku a odstartovali průvod. Ten se vydal směrem k magistrátu, Šilingrovu náměstí, Pekařské ulici a přes Mendlovo náměstí k výstavišti. V průvodu nechyběli studenti Univerzity obrany s vlajkami UO. 

Mnoha tisícová studentská akce pak pokračovala na brněnském výstavišti prezentací univerzit a open air hudebním festivalem. V programu festivalu byly prezentace aktivit studentských spolků a univerzit, volba krále a královny Majálesu, koncerty kapel Mandrage, Marpo, Wohnout, Vypsaná Fixa, Jelen, Rybičky 48 a zpěváků Tomáše Kluse, Marka Ztraceného, Rytmuse, Sebastiana apod. 

Skvělou podívanou i pohybové aktivity si užili návštěvníci Brněnského Majálesu, kteří zavítali do zóny Univerzity obrany vedle pavilonu Z. V zelené UNOB zóně studenti UO každou hodinu s velkým nasazením předváděli ukázky boje zblízka MUSADO MCS. Akční ukázky sklízely bouřlivý potlesk a obdiv u diváků. Mezi tím si mnozí návštěvníci vyzkoušeli jednu ze dvou disciplín testu fyzické zdatnosti, který je součástí přijímacích zkoušek do vojenského studia, a to sedy-lehy za jednu minutu. Tato zkouška se stala cílem především středoškoláků a jejich výkony překračovaly minimální hranici pětatřiceti cviků. Někteří chlapci dosáhli i padesátky a získali hodnotnou odměnu. Našli se i tací, co zaměnili sedy-lehy za kliky.   

Ve stanu Univerzity obrany byly k dispozici prostředky balistické a protichemické ochrany vojáka a probíhalo malování obličeje maskovacími barvami. Zástupci Univerzity obrany mnohým středoškolákům také přiblíží podstatné informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách jediné vojenské vysoké školy v České republice.
 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Mgr. Sabir Agalarov



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa