Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference protivzdušné obrany na UO Brno

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Konference protivzdušné obrany na UO Brno

Počet shlédnutí: 1783

27.4.2018 • TOBRUQ LEGACY AND FUTURE CAPABILITIES. I tak by se dala definovat idea, jež jako červená nit spojovala referáty devatenáctého ročníku konference protivzdušné obrany. Jeden z jejích garantů, ředitel sekce plánování schopností brigádní generál Jaromír Alan ve svém zahajujícím projevu vyzdvihl nejen význam dědictví, na které navazujeme, ale zejména schopnosti, ke kterým někdy prozatím pouze jen směřujeme. 

Generál Alan zdůraznil, že navyšování potřebných prostředků pro obranu je jen jednou stránkou věci, ovšem k dosažení schopností zbývá ještě dlouhá cesta. Zejména integrace v rámci Aliance, současně s jasným rozdělením kompetencí a schopností, teprve dají smysluplný základ pro efektivní využití lidských a ekonomických zdrojů.

Na tyto myšlenky navázaly i další příspěvky a následné diskuse. Řešily zejména efektivnost výcviku příslušníků vojsk PVO, a to včetně podpory schopností umožňujících čelit výzvám budoucího hybridního válčiště. Vystoupení jak tuzemských, tak zahraničních představitelů protivzdušné obrany potvrdila zásadní význam společného výcviku a taktických cvičení. Na nich se cestou prohlubování interoperability a sdílením schopností budují synergické efekty násobící efektivnost nasazení sil. Jako příklad lze uvést prezentované výsledky cvičení několika evropských států a USA Tobruq Legacy, Tobruq Arrows,  německo-nizozemský projekt APOLLO, modulární výcvikový systém Izraelské armády a další. Právě tyto projekty jsou odpovídající formou k dosažení těch požadovaných schopností, o nichž generál Alan hovořil.


Letošního ročníku konference PVO konaného ve dnech 25. a 26. dubna 2018 se účastnilo celkem 107 osob z 10 států, přičemž 32 participantů z 9 zemí bylo zahraničních. Odprezentováno bylo celkem 22 vystoupení včetně devíti zahraničních.

Autor: Miroslav Krátký, foto: Josef Časar



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa