Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přijímací zkoušky na brněnských fakultách vrcholí

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přijímací zkoušky na brněnských fakultách vrcholí

Počet shlédnutí: 667

25.4.2008 • Celkem 329 uchazečů podalo přihlášku do magisterského pětiletého studijního programu na Fakultě vojenských technologií Univerzity obrany. Během tří dnů tohoto týdne, z nichž čtvrtek bude poslední, prokazují své studijní předpoklady v testech z matematiky, anglického jazyka a fyzické kondice.

Po kontrole totožnosti a vyplnění dotazníků se středeční skupina sedmi desítek uchazečů dělí na dvě poloviny. Zatímco ta první odchází do protilehlé velkokapacitní učebny v areálu Kasáren Šumavská, druhá setrvává na místě. Ovšem i tito uchazeči krátce po osmé hodině ranní opouštějí svá místa a dočasně se přesouvají do vestibulu. Pracovníci studijní skupiny rozmisťují šachovnicovým způsobem do lavic dvě verze zadání testu a poté k nim postupně rozesazují všechny přítomné.

V první řadě zaujala místo spolu s dalšími i Anna Jančíková, která již armádní prostředí dobře zná, protože je žačkou Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové. Na dotaz, proč zvolila studium na Univerzitě obrany, odpovídá bez zaváhání: „Chci se stát pilotem." A také v tomto směru již nabyla zkušeností, protože poslední rok létá na větroni Blaník. Stejný studijní cíl má i Matěj Kudela ze Střední školy technické a ekonomické na Olomoucké ulici v Brně, který hodnotí jako výhodu zdejšího studia jeho pětiletou souvislost bez bakalářského mezistupně.     

Po dvou teoretických testech se uchazeči přesouvají do Kasáren Jana Babáka, kde probíhá zkouška fyzické zdatnosti. Ta začíná minutovým intervalem provádění cviků leh-sed a pokračuje dvanáctiminutovým během po třísetmetrovém oválu nedávno zmodernizovaného atletického stadionu. Po posledním zvukovém znamení se běžci zastavují a příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu jim odečítají uběhnutou vzdálenost. Zatímco zde se uchazeči hodnotu svého výkonu dozvědí okamžitě, na výsledky předchozích testů musejí počkat do následujícího dne.

Rozhodnutí o případném přijetí ke studiu, podmíněné úspěšným složením maturitní zkoušky, budou uchazečům odeslána nejpozději do konce června. Přijatí adepti vojenského povolání pak 1. srpna nastoupí na dvouměsíční základní přípravu, která proběhne v zařízeních vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie.


Autor: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa