Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Podpis memoranda

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Podpis memoranda

Počet shlédnutí: 1613

18.4.2018 • Memorandum o spolupráci mezi Sekcí vyzbrojování a akvizic MO a Univerzitou obrany v Brně dnes podepsali náměstek ministryně obrany Daniel Koštoval a rektor–velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl.

Cílem memoranda je prohloubit spolupráci mezi Sekcí vyzbrojování a akvizic MO ČR, která odpovídá  za řízení systému, programů a projektů vyzbrojování, bezpečnostních investic NATO a koordinaci programů zahraniční pomoci na straně jedné a Univerzitou obrany jako předním českým akademickým pracoviště zaměřeným na přípravu státních zaměstnanců, zaměstnanců a důstojnického sboru profesionální AČR, vědecko-výzkumnou a expertní činnost.

„Chtěli bychom s Univerzitou obrany zvýšit interakci z hlediska využití jejího expertního potenciálu nejen v oblasti exaktně technické, ale také z hlediska hodnocení situace ve světě, bezpečnostního prostředí a tak dále," uvedl náměstek Daniel Koštoval během jednání před vlastním podpisem memoranda. Z tohoto důvodu byli přítomni i zástupci zainteresovaných součástí UO, tedy obou brněnských fakult, Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení a Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií.

Univerzita obrany by na základě memoranda měla napomoci Ministerstvu obrany a Generálnímu štábu svou poradenskou, konzultační a odborně analytickou činností při koncepčním rozvoji systému vyzbrojování, v oblasti moderních vojenských technologií, zejména pak v odvětvích zbraňových systémů a munice, bojových a speciálních vozidel, ženijních technologií, letectva a letecké techniky, komunikačních a informačních systémů, strojírenství a elektrotechniky. Konkrétně by mělo jít například o konzultace při výběru výzkumných projektů, a to nejen na domácí, ale i mezinárodní úrovni. „Měli bychom se stát zemí, která bude primekontraktorem a integrátorem projektů, a ne pouze jejich subdodavatelem," uvedl jeden z cílů budoucí spolupráce náměstek Koštoval.

Memorandum se týká také rozvoje vzájemného vzdělávání studentů, pracovníků a státních zaměstnanců SVA MO a UO v oblastech vyzbrojování a obranných akvizic a přípravy společných vzdělávacích projektů. Tvůrčí potenciál studentů Univerzity obrany by měl být využit při přípravě témat pro zadávání studentských prací a zadávání dílčích studií k hlavním zbraňovým systémům v rámci programů a projektů modernizace anebo technického zhodnocení.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa