Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Gymnazisté si zkusili to, co jinde nezažijí

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Gymnazisté si zkusili to, co jinde nezažijí

Počet shlédnutí: 1220

18.4.2018 • „A co nehty?" ozývá se ze skupinky dívek, stojících u paty trenažeru Jakub v areálu kasáren Univerzity obrany v Brně v ulici Jana Babáka. „Nedbám!" odpovídá jejich spolužačka v lezeckém zápalu při zdolávání třetího patra balkonů na stěně trenažeru. Ten je jedním ze stanovišť, na kterých si v úterý 17. dubna mohli studenti 1. německého zemského gymnasia v Brně vyzkoušet řadu atraktivních činností.

Lezení na trenažeru, střelba z vojenské vzduchovky na terč, lukostřelba, hod granátem na cíl, seznámení s prostředky protichemické ochrany a také závod na koloběžkách tvořily praktickou část vzdělávacího programu Příprava občanů k obraně státu (POKOS), který pro studenty zmíněného gymnázia připravila Univerzita obrany. „Je to unikátní možnost vyzkoušet si některé věci v praxi. Kde si dneska mohou děti zkusit třeba hodit granátem nebo vystřelit ze zbraně? Takže podle mě skvělá zkušenost," zhodnotila význam akce profesorka Barbora Pacalová, jedna z členek pedagogického doprovodu studentů. 

Ovšem i zde lze najít výjimky. Na rozdíl od mnoha spolužáků umístil student Vilém Vencl všech pět šípů do terče, některé z nich i poblíž středu. „Mám na chatě luk, občas si trénuju, protože mě baví různé typy střelby a vůbec tyto činnosti," vysvětluje Vilém příčinu překvapivé přesnosti. Svůj zájem o střelbu pak mohl projevit i na dalším stanovišti, kde pod přísným dozorem magistra Marka Žižlavského probíhala střelba z vojenské vzduchovky. 

Ještě před praktickou částí programu se studenti 1. německého zemského gymnasia v rámci prezentací seznámili s Armádou České republiky, jejími hlavními úkoly a také se zkušenostmi vojáků ze zahraničních misí. Pro studenty 3. ročníků byla připravena prezentace možností studia na Univerzitě obrany v Brně.

 

Autor: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa