Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti FVZ získali v soutěži Medik roku 2018 bronz

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti FVZ získali v soutěži Medik roku 2018 bronz

Počet shlédnutí: 1554

16.4.2018 • „Byl to pro nás nejzajímavější medicínský den, jaký jsme kdy zažili," hodnotí svůj zážitek z letošního ročníku soutěže Medik roku kapitán týmu Fakulty vojenského zdravotnictví UO rotmistr Jan Lekeš. Tým složený z pěti mediků z pátého ročníku, jehož členy dále byli rotmistři Jakub Kupec, Šárka Odložilová, Petr Hloušek a Zbyněk Rychlý, obsadil v konkurenci dalších osmnácti družstev výborné třetí místo.

Čtvrtý ročník stále populárnější celostátní soutěže studentů českých lékařských fakult Medik roku proběhl ve dnech 13. až 15. dubna tentokrát v nemocnici v Jindřichově Hradci. Zájem o soutěž rok od roku enormně narůstá, kapacita soutěže má však své limity. Proto bylo ze 40 letošních přihlášených týmů vybráno 19 – maximální počet, pro které bylo reálné soutěž připravit.



Studenti soutěžili v celkem 12 úkolech, které byly v letošním roce zaměřeny převážně na akutní medicínu. Bylo potřeba prokázat hodně manuální zručnosti, případy byly řešeny na trenažerech, které jsou schopny dokonale nasimulovat zdravotní problém. Jen tři soutěžní zastávky byly teoretické, znalostní.

„Sponzoři, se kterými organizátoři spolupracují, dodali moderní trenažery, které jsme si tady  mohli vyzkoušet. Některé z nich jsou v dispozici v nemocnicích a některé si můžeme vyzkoušet i u nás v Hradci, ale v soutěži bylo jejich zastoupení tak pestré, že se zúčastněné týmy s něčím takovým setkaly vůbec poprvé," popisuje jeden z přínosů soutěže rotmistr Jan Lekeš. Mezi soutěžními úkoly byla i resuscitace figuríny, která nejprve s mediky komunikovala. „Pak ale upadla do bezvědomí a my jsme ji měli znovu „nahodit" do života. Na urgentní stavy jsme cvičeni, a tak jsme úkol zvládli bez problémů. Zasekli jsme se ovšem u simulace porodu," hodnotí průběh soutěže hradecký medik.  

První místo v soutěži a titul Medik roku 2018 získal tým z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Před bronzové družstvo FVZ Univerzity obrany se vklínil ještě tým Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže mediků proběhlo v kulturním domě Střelnice v Jindřichově Hradci, kde umístění týmů oznámila, herečka a moderátorka večera Chantal Poullain, ceny úspěšným účastníkům předal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Hlavní přínos účasti v soutěži pak rotmistr Lekeš shrnul do věty, která jistě potěší její organizátory: „My jsme to v podstatě nebrali jako soutěž, ale jako nejlepší praktickou výuku v životě."


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa