Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Chci na Univerzitu obrany! Jak zvládnout test studijních předpokladů?

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Chci na Univerzitu obrany! Jak zvládnout test studijních předpokladů?

Počet shlédnutí: 2081

9.4.2018 • Rady uchazečům o studium: Pokud se chceš stát vojenským studentem Univerzity obrany, na většině oborů tě neminou takzvané testy studijních předpokladů (TSP). Test studijních předpokladů u přijímacího řízení prověří tvoje schopnosti úspěšně studovat a porovná je se všemi ostatními uchazeči, kteří psali stejnou variantu testu.

Není se čeho bát. Pro tvou přípravu jsme připravili ukázkové testy. Je ideální cvičně vyřešit tyto ostré testy z minulých let, získat představu o tom, jak na tom jako uchazeč jsem, a současně zjistit, jaký výkon budu muset na přijímacích zkouškách pravděpodobně podat. Vzorové zadání zkušebních otázek pro TSP pro přijímačky na Fakultě vojenského leadershipu najdeš ZDE a pro přijímačky na Fakultě vojenských technologií zase ZDE. Určitě si je vyzkoušej.

Test studijních předpokladů u Fakulty vojenského leadershipu je rozčleněn do tří bloků; první blok je věnován numerickému myšlení a logice, druhý blok obsahuje otázky na prostorovou představivost a symbolické myšlení a poslední blok pokrývá základní matematické dovednosti. Test má 30 úloh a doba trvání testu je 60 minut. TSP se koná písemnou formou. Výsledek testu je hodnocen v rozmezí 0 až 60 bodů. 

Test studijních předpokladů u Fakulty vojenských technologií je zaměřen na ověření matematických znalostí a dovedností, numerického myšlení a logického uvažování. Test svým obsahem a náročností odpovídá znalostem a dovednostem získaným během středoškolského studia. Test má 30 úloh a je koncipován jako test s výběrem možností (multiple choice). To znamená, že u všech úloh uchazeč vybírá jednu z variant odpovědí. Doba trvání testu je 70 minut a koná se písemnou formou. Výsledek testu je hodnocen v rozmezí 0 až 60 bodů. 

Přijímačkové testy typicky nebývají konstruovány tak, aby někdo zvládl vyřešit všecko, i ten nejlepší může vynechat některou z úloh. Pokud se tam objeví nějaká jednotlivá těžká úloha, se kterou si nebudeš vědět rady, nevadí to, klidně ji vynech a snaž se řešit další příklady. Když ti zbyde čas, k nevyřešeným úlohám se můžeš vrátit.


 

V přípravě na TSP pomáhá procvičování úloh 

„V případě řady testů je procvičování půl úspěchu. Nestačí jen pochopit způsob řešení, je třeba mít ten způsob řešení zažitý. Úspěch v TSP ovlivňují faktory jako inteligence, paměť, které jsou hůře ovlivnitelné, ale ne v takové míře, jako se někdy tvrdí," říká Martin Víta, lektor přípravných kurzů TSP. Stěžejním faktorem je ochota řešit ne několik, ale desítky úloh a příkladů, důsledně a systematicky, případně se naučit příslušnou teorii. To je vlastně z hlediska uchazeče pozitivní – čas věnovaný procvičování se zúročí.  

Mimochodem, o úspěchu v reálném studiu na VŠ z velké části rozhoduje právě ochota systematicky a důsledně se připravovat na věci, které člověka moc nebaví a jsou náročné (a to i když studuje vysněný obor – a takovéto předměty bývají obvykle povinné). Ten, kdo je ochoten se na TSP takto připravovat, zpravidla uspěje i v následném studiu.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa