Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příprava v poli v zimním semestru z pohledu akademických pracovníků

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Příprava v poli v zimním semestru z pohledu akademických pracovníků

Počet shlédnutí: 517

26.3.2018 • Když jsme začali společně „Přípravu v poli" plánovat, vůbec jsme netušili, co si na nás příroda připraví. Během zimy, kdy teploty málokdy klesly pod mínus pět stupňů jsme očekávali, že nastolený trend bude pokračovat. Všichni jsme se báli teplot lehce nad nulou a přítomnosti obrovského množství bahna, které by promáčelo cvičící a ztěžovalo výcvik. Nikoho nenapadlo, že prudký pokles teplot až k mínus dvaceti stupňům Celsia vytvoří reálné, skutečně velmi náročné zimní podmínky. 

Z každého roku polní přípravy si nakonec řídící zaměstnání (akademický pracovník) zapamatuje jen pár věcí. Co fungovalo, ale hlavně co nefungovalo. Určitě si zapamatuje studenty, kteří vyčnívali silně nad či pod průměr ostatních. Mě osobně se při vzpomínce na letošní polní přípravu vybaví několik věcí. Jednak stisknuté zuby všech studentů, kteří přes to, že pocitová teplota na střelnicích klesala k mínus pětadvaceti stupňům, bez jediného slova aktivně plnili zadané úkoly. Jejich aktivitu, snahu a houževnatost, kdy při výcviku v bojových drilech po sté ten den skočili do sněhu a plazili se do skrytu. Jejich pevnou vůli při nezbytné manipulaci se zbraněmi na promrzlých střelnicích či nezlomnost, se kterou se urputně snažili zvládnout správné plnění té či oné taktické činnosti. Snaha zvládnout výcvik nebyla patrná pouze u těch, kteří dosáhli nejlepšího času během přesunu, ale i u těch, kteří byli jasně poslední a přesto se urputně snažili až do cíle. 

Výborným osobním příkladem studentů byli instruktoři, zejména příslušníci bojových brigád a úseku přípravy Komando z Vyškova. Byli jim skvělými mentory a rádci, ale také objektivními hodnotiteli jejich schopností. Dík patří také řidičům, kteří realizovali přepravy bez ohledu na zamrzlá vozidla a poruchy, které samostatně řešili. Každý z nás přispěl svým způsobem k tomu, že studenti odjížděli z Vyškova skutečně s obsáhlým penzem znalostí. Já osobně jsem odjížděl s pocitem hrdosti, že mohu pracovat s tak schopnými a odhodlanými lidmi. Jednoduše řečeno slovy Jana Wericha: nehledají důvody proč věci udělat nelze, nýbrž způsoby jak úkoly splnit.


Autor: Luděk Rak



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa