Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Praktický výcvik budoucích důstojníků ženijního vojska

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Praktický výcvik budoucích důstojníků ženijního vojska

Počet shlédnutí: 961

21.3.2018 • V průběhu ledna 2018 proběhl ve vojenském výcvikovém prostoru Březina praktický výcvik studentů studijního programu 2014 vedený učiteli odborných kateder. Příslušníci katedry ženijní podpory (K-108) tak řídili zaměstnání u budoucích absolventů Univerzity obrany v modulu „velitel ženijních jednotek", u nichž v průběhu zimního semestru akademického roku 2017/2018 vyučovali v předmětech „Bojová ženijní podpora" a „Všeobecná ženijní podpora". Praktický výcvik tak navázal na teoretické znalosti, které studenti nabyli během přednášek a cvičení na učebně. 

Výcvik proběhl na cvičištích sloužících Vojenské akademii ve Vyškově k přípravě stávajících i budoucích příslušníků ženijního vojska. V těsné spolupráci katedry ženijní podpory s oddělením přípravy ženijních odborností a s praporem zabezpečení Vojenské akademie probíhala plánovaná zaměstnání v prostorech parku vojenské techniky, v hale těžké techniky, na ženijním metodickém cvičišti a na cvičišti pro výcvik strojníků zemních strojů. Některá zaměstnání vyžadovala i využití stávajících komunikací ve výcvikovém prostoru a přilehlých objektů.

Studenti se tak z blízka seznámili s ženijní technikou zahrnující prostředky pro výrobu a rozvod elektrické energie, úpravu vody, s mostními a přepravními prostředky, zaminovacími prostředky a technikou pro zemní a skalní práce. Praktickou výuku řídili vedoucí katedry 108 plk. Ing. Jan Kyjovský, Ph. D., dále pak doc. Ing. Gabriel Števko, CSc. a Ing. Ľubomír Poročák, Ph. D. Specifické zaměstnání taktéž proběhlo v rámci problematiky prostředků pro potápěčské práce, kde v prostorách k tomu určených, absolvovali studenti výcvik s tímto materiálem pod vedením odborného instruktora.

Kromě praktické výuky s technikou a dalšími prostředky ženijního vojska absolvovali studenti pod vedením kpt. Ing. Jaroslava Záleského, Ph. D., Ing. Lubomíra Kroupy, CSc., Ing. Ľubomíra Poročáka, Ph. D. a kpt. Bc. Jana Gédry i zaměstnání zaměřená na dovednosti z oblasti trhacích prací, budování ochranných staveb a maskování. Jednalo se zde o vytyčování a budování ochranných staveb pomocí ženijní techniky, použití předepsaných maskovacích prostředků, umísťování náloží na trhané prvky a průzkum objektů k ničení. Výcvik byl veden tak, že sami studenti řídili dílčí činnosti a vyučující zde vystupovali v rolích odborných mentorů.

Závěrečné dva dny praktické přípravy pak proběhly u 153. ženijního praporu v Olomouci, kde proběhla ukázka techniky a materiálu záchranné roty, ženijní stavební roty a roty EOD.

Studentům se tak dostalo praktického doplnění teoretických znalostí z oblasti odborné ženijní problematiky zařazené do výuky v odborných předmětech daného studijního modulu a to pod vedením akademických pracovníků – zkušených odborníků na danou oblast.

 

Autoři: Jaroslav Záleský, Jan Gédra, foto: Jaroslav Záleský



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa