Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní výcviková aktivita studentů FOURLOG 2018

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Mezinárodní výcviková aktivita studentů FOURLOG 2018

Počet shlédnutí: 702

15.3.2018 • Ve Vídni dne 12. března 2018 byla za přítomnosti ředitele Agentury logistiky AČR brigádního generála Josefa Trakala zahájena rakouská část mezinárodní výcvikové aktivity FOURLOG 2018. Jde o společné cvičení vybraných studentů oboru logistika z vojenských vysokých škol České republiky (Univerzita obrany v Brně), Rakouska (Austrian Armed Forces Logistics School), Maďarska (National University of Public Services) a Srbska (Military Academy). 

Základní rámec aktivity je zaměřen na plánování a realizaci logistického zabezpečení v rámci mezinárodní vojenské operace s následným rozvinováním logistických jednotek. Studenti mají možnost se v úvodní části seznámit s obecnými postupy plánování logistického zabezpečení v souladu se standardy NATO, které aplikuji k plnění úkolů v chronologii se scénářem jednotlivých incidentů a událostí. K vytvoření organizačních struktur cvičících jednotek si prohlubují dovednosti v Informačním systému NATO LOGFAS, které získali v průběhu studia. V rámci praktických činností v terénu využívají  technické prostředky logistického zabezpečení, uplatňují znalosti v rozvinování zásobovacích míst hlavních komodit (např. pohonných hmot a maziv, rozmístění hospodářské výdejny a zásobovacího místa munice). V oblasti vojenské dopravy si prohlubují dovednosti v plánování přesunu jednotek do prostoru operace včetně kalkulace vozové potřeby, kde činnost vrcholí zpracováním finálního výstupu v podobě DDP (detailní plán rozvinutí jednotek), který je opět tvořen v prostředí Informačního systému NATO.

Letošní FOURLOG 2018 je doprovázen významnou událostí, jelikož pro velitele rakouské akademie brigádního generála Dietera Jochama jde o poslední FOURLOG před odchodem do penze. Jako ocenění za dlouholetou vzájemnou spolupráci bylo veliteli akademie vysloveno poděkování za Univerzitu obrany v Brně. K poděkování se také připojil ředitel Agentury logistiky AČR.

Cvičení je tradičně členěno na tři části, které postupně probíhají v Rakousku, Maďarsku a v České Republice. V Brně a Vojenském újezdu Březina bude výcvik studentů probíhat od 21. března 2018 pod vedením Katedry logistiky Fakulty vojenského leadershipu UO.



Autor: Václav Zajíček



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa