Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vladimíra Remka v Brně upoutal vesmír

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vladimíra Remka v Brně upoutal vesmír

Počet shlédnutí: 799

7.3.2018 • Jediný československý kosmonaut Vladimír Remek začal v jihomoravské metropoli na počátku 60. let navštěvovat astronomický kroužek ve zdejším planetáriu a zde také na obloze pozoroval stopu prvního člověka ve vesmíru. Stalo se tak během čtyřletého období, kdy Vladimír Remek navštěvoval základní školu Botanická v Brně, kam byl převelen jeho otec. V úterý 6. března se za svou profesní kariérou ohlédl na přednášce pro studenty a zaměstnance Univerzity obrany.

„Gagarinův start měl na mě zásadní vliv, protože to bylo něco, co mě jako třináctiletého táhlo a jako mnozí jiní jsem o tom začal snít," vzpomenul Vladimír Remek na impuls, který pak zásadně ovlivnil jeho život. Prošel leteckým učilištěm v Košicích, ovšem svůj první let v MiGu 21 a první samostatný let absolvoval v Brně ve výcvikovém středisku letectva v roce 1969. Za nejlepší přípravu na případnou účast v kosmickém programu považoval studium letecké akademie v Moninu u Moskvy. V roce 1976 prošel výběrem a v následujících dvou letech se připravoval na kosmický let, k němuž pak na palubě Sojuzu 28 odstartoval 2. března 1978, tedy právě před 40 lety. 

„Někteří se mi snažili zatrhnout létání, takže mi to trvalo nějakou chvíli a stálo mě to dost sil, abych v něm mohl pokračovat," popsal Vladimír Remek peripetie spojené s rolí prvního československého kosmonauta. Nakonec zůstal u své profese a přeškolil se na L-39 Albatros. V polovině 80. let se potřetí přemístil do Brna, kde působil jako zástupce velitele druhé divize protivzdušné obrany.

Po roce 1989 se stal ředitelem Vojenského muzea letectví a kosmonautiky, z armády odešel v roce 1995 a věnoval se obchodu, později jako obchodní rada na českém velvyslanectví v Moskvě. Po dvě volební období působil jako poslanec Evropského parlamentu a posledních osm let byl českým velvyslancem v Moskvě.

„Jsem rád, že jsem svým dílem přispěl k tomu, že Československo je na té pomyslné bedně v účasti svého občana při kosmickém letu," zhodnotil Vladimír Remek svou účast na vesmírném programu a jako perličku uvedl zmínku o své osobě v materiálech EKA. „V jednom bulletinu Evropské kosmické agentury je napsáno, že jsem první Evropan ve vesmíru, ale mně je žinantní to uvádět, protože Rusové jsou přece také Evropané." 



Autor: Viktor Sliva 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa