Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Střelnice v obýváku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Střelnice v obýváku

Počet shlédnutí: 1279

5.3.2018 • Čas hraje podstatnou roli v životě každého z nás a snaha o jeho úsporu vedla před několika lety studenta Univerzita obrany a sportovního střelce Miroslava Lábra k nápadu vytvořit střelecký simulátor, který by s minimálními náklady umožnil nacvičovat střelbu bez časově náročné cesty na střelnici a zpět. Zázemí významné vzdělávací instituce mu umožnilo přeměnit nápad ve výzkumný projekt na Katedře komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií a výsledkem se stal Domácí laserový střelecký simulátor HomeLESS (Home LASER Shooting Simulator).

„Miroslav Lábr systém vyvíjel v rámci Studentské tvůrčí činnosti, připravil na toto téma diplomovou práci, kterou obhájil, projekt úspěšně prezentoval na zahraničních konferencích a sklidil s ním velký ohlas," popisuje vznik simulátoru podplukovník Ladislav Hagara, pod jehož vedením projekt vznikal. Hardwarová část projektu nevyžaduje žádné speciální vybavení a tvoří ji počítač, běžná webová kamera a laserový modul (případně laserové ukazovátko). Zbraň vhodnou pro simulátor lze upravit z airsoftových replik, možné je také její vytištění na 3D tiskárně z dostupných podkladů. Softwarová část Hit Analyzer je naprogramována tak, že simulátor lze provozovat pod různými operačními systémy. Podporovány a testovány jsou operační systémy Microsoft Windows a GNU/Linux. Potřebná elektronická zapojení a návody jsou k dispozici na webových stránkách projektu HomeLESS

Vývoj simulátoru přitom zdaleka není ukončen a skýtá mnohé příležitosti pro zájemce z řad studentů. „Nestíháme to," říká podplukovník Hagara a jako příklad možného dalšího uplatnění simulátoru uvádí jeho úpravu pro potřebu nevidomých, které by na cíl naváděl zvukový signál ve sluchátkách. Dalším směrem pro vývoj je rozšíření grafického prostředí terče, což by uvítali například studenti lesnických oborů. S těmito a dalšími možnostmi uplatnění kreativního myšlení na vojenské vysoké škole se mohou seznámit návštěvníci Dne otevřených dveří, které pořádá Univerzita obrany ve čtvrtek 8. března v Kasárnách Šumavská v Brně. 


Autor: Viktor Sliva 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa