Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Návštěvníci Dne otevřených dveří se mohou seznámit s laboratořemi FVT

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Návštěvníci Dne otevřených dveří se mohou seznámit s laboratořemi FVT

Počet shlédnutí: 928

28.2.2018 • Pro středoškoláky, kteří se rozhlížejí po možnostech vysokoškolského studia, se vodítkem mohou stát také výsledky porovnání vysokých škol, které nedávno zveřejnil časopis Týden. Ten vysoké školy porovnával z hlediska zájmu uchazečů, pedagogického zabezpečení, vědních výstupů a vnějšího hodnocení. Z tohoto pohledu se Univerzita obrany řadí mezi nejúspěšnější vysokoškolské vzdělávací instituce České republiky a to také díky Fakultě vojenských technologií, která ve své kategorii obsadila třetí příčku.

Kromě  zmíněných hledisek se dalším argumentem pro studium na FVT může stát také technické vybavení. Jedním z výukových pracovišť, která budou přístupná pro účastníky dne otevřených dveří Univerzity obrany 8. března v kasárnách Šumavská, je i laboratoř elektroniky na Katedře elektrotechniky. V ní studenti získávají mimo jiné základní informace o principech fungování elektronických obvodů. Vybavení laboratoře umožňuje si tyto vědomosti prakticky ověřit při návrhu řešení, jeho simulaci na počítači a následném praktickém zapojení.

Studenti, kteří projeví o elektroniku hlubší zájem, se mohou zapojit do výzkumné činnosti, která pak probíhá například v další laboratoři SMT, tedy techniky povrchové montáže. „Momentálně zde probíhá výzkum násobičů kapacity, do kterého se zapojují dva studenti magisterského studia. Podílejí se na výrobě desek a na následném měření," popisuje aktivitu studentů Ing. Jiří Vávra, Ph.D., akademický pracovník katedry. Zmíněná laboratoř je nadstandardně vybavená mimo jiné i zařízením Keysight, tedy analyzátorem polovodičových součástek, který dokáže jemně krokovat napětí v řádu femtoampérů a následně provádět měření v osmi kanálech.

V minulém akademickém roce uspěl tehdejší desátník Jan Virgala jako pomocná vědecká síla v soutěži Studentské tvůrčí činnosti s výsledky svého výzkumu v oblasti polarizačního multiplexu. Svůj výzkum prováděl na dalším výzkumném pracovišti Fakulty vojenských technologií – v laboratoři optoelektroniky.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa