Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti FVT v soutěži „Aerobooster for Students“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Studenti FVT v soutěži „Aerobooster for Students“

Počet shlédnutí: 1224

23.2.2018 • Aero Vodochody je historicky největším výrobcem cvičných proudových letounů na světě. Celkově vyrobilo na 11 tisíc letounů a stovky z nich stále létají po celém světě. V současnosti se společnost soustřeďuje na další vývoj vlastních letounů, zejména nové generace legendárního cvičného letounu L-39NG. Aero na výrobních programech spolupracuje s předními světovými leteckými výrobci a v rámci svých dalších aktivit se rozhodlo uspořádat i soutěž pro studenty vysokých škol s názvem "Aerobooster for students". Soutěž byla oficiálně zahájena v polovině prosince 2017 a končí koncem května 2018. Studentské projekty potom v červnu 2018 posoudí komise složená z odborníků firmy Aero a zúčastněných vysokých škol.



Cílem soutěže je zapojení studentů do vývoje reálného leteckého palubního elektronického zařízení, kterým je v tomto případě systém pro ovládání zbraní vojenského letounu. Vyvíjený systém se skládá z několika částí. Hlavní částí je počítač ovládání zbraní, který bude přijímat povely od avionického počítače a prostřednictvím dvojice závěsníkových rozbočovačů bude zajišťovat ovládání a monitorování celkem šesti závěsníků pro zavěšení různých druhů výzbroje, jako je kanón, pumy a řízené střely vzduch-vzduch a vzduch-země. Výsledkem soutěže má být předložení funkčního demonstrátoru daného systému.  

Do soutěže se zapojily celkem čtyři studentské týmy – tři týmy z ČVUT v Praze a jeden z Univerzity obrany v Brně. V týmu UO je celkem sedm studentů FVT z různých ročníků studia, kteří se již specializují nebo v budoucnu hodlají specializovat na elektrotechniku a elektroniku. Ze strany firmy Aero jsou sice pro všechny týmy k dispozici tři odborní mentoři a ze strany vysoké školy může být stanovený organizační mentor, nicméně vlastní práce na projektu leží přímo na bedrech studentů. Práce v týmu je jednou z klíčových dovedností, které jsou v současnosti požadovány po absolventech vysokých škol. Pro týmovou práci je ovšem její nezbytná akceptace členy týmu a podpora všech stupňů vedení (v našem případě velení). Našemu týmu jako celku přejeme v soutěži úspěch a jednotlivým studentům získání znalostí a dovedností, které budou moci s úspěchem využívat ve své další odborné praxi.

Autor: Michal Dub, foto: Aero Vodochody



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa