Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Blok praktické přípravy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Blok praktické přípravy

Počet shlédnutí: 543

23.2.2018 • Součástí přípravy vojáků 4. ročníku modulu Velitel průzkumných jednotek je také blok praktické přípravy I a II – dvoutýdenní výcvik, který se uskutečnil v měsíci lednu ve Vojenském výcvikovém prostoru Březina. Studenti si zde pod vedením lektorů skupiny zpravodajského zabezpečení katedry taktiky procvičili teoretické dovednosti a v reálných podmínkách získali nové praktické zkušenosti.

Před odjezdem do Vyškova vojáci ještě na akademické půdě zpracovali bojový rozkaz. Ten po příjezdu do prostoru cvičiště vydal studentům velitel průzkumné skupiny na plastickém stole. Následovalo zasazení vojáků do prostoru boje a zahájení plnění úkolu – pozorování určeného prostoru. Nedílnou součástí výcvikových aktivit byly orientace v neznámém terénu a noční přesun pod taktickým námětem. 

Posluchači univerzity si procvičili také další činnosti průzkumníka – rozpoznávání bojové techniky pozorováním a měření vzdálenosti k určenému objektu s využitím základních metod. Všechny nově nabyté informace a „průzkumácké" dovednosti si pak komplexně procvičili v druhém týdnu bloku praktické přípravy. „Skrytý přesun a pozorování" jsou totiž nezbytné dovednosti průzkumníka, které musí bezpodmínečně ovládat.

A zhodnocení výcviku? Studenti jej označili za velmi náročný, a to i z důvodu nepřízně počasí, které naprosto odpovídalo zimním podmínkám. Ovšem ani klima, ani náročnost výcvikových aktivit jejich odhodlání splnit úkol neovlivnily. 


Autor: Karel Michenka, foto:archív UO



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru   Sdílet na Google+

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa