Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Per aspera ad chorea

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Per aspera ad chorea

Počet shlédnutí: 1320

20.2.2018 • Mírně pozměněným latinským příslovím lze shrnout myšlenku, kterou vyslovil kancléř UO Miloš Dyčka, když uváděl proslov rektora-velitele vojenské vysoké školy brigádního generála Bohuslava Přikryla na číši vína v úvodu 14. reprezentačního plesu Univerzity obrany. Ten proběhl v sobotu 17. února v prostorách hotelu Voroněž.

Oněmi překážkami, které na cestě k tanci zdolali účastníci plesu, měl kancléř Dyčka na mysli nepříznivé povětrnostní podmínky, vrcholící epidemii chřipky a v neposlední řadě konkurenci v podobě televizních přenosů z olympijských her, kde čeští sportovci, především pak Ester Ledecká, dosáhli právě v sobotu výjimečných výsledků. Také proto se omluvným německým slůvkem Entschuldigung obrátil Dalibor z moderátorské dvojice sourozenců Gondíkových na zástupce Tereziánské vojenské akademie ve Wiener Neustadt plukovníka Haralda Gella, jehož krajanku naše reprezentantka v závodě super-G těsně porazila.  

Spolu s představitelem partnerské rakouské vojenské školy se plesu zúčastnila i řada zástupců rezortu obrany a armády, namátkou náměstek ministryně obrany Tomáš Kuchta, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generálmajor Jan Kaše, velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Jaromír Šebesta, ředitel Sekce podpory ministerstva obrany generálmajor Jaromír Zuna a řada dalších hostů, mezi nimi rektoři a prorektoři českých vysokých škol.

Předtím, než 14. reprezentační ples slavnostně zahájil, poděkoval rektor-velitel Bohuslav Přikryl všem, kteří se podíleli na přípravě plesu, partnerům i sponzorů, ale také všem zaměstnancům a studentům UO za práci, kterou vykonali v období od loňského plesu. Poté se generál Přikryl vypravil na půdu statistiky, kde se od porovnání výskytu chřipky v řadách pozvaných hostů a v běžné populaci dostal až k porovnání zdravého životního stylu obyvatel Čech a Moravy. Na závěr svého proslovu rektor-velitel tradičně vyhlásil termín konání příštího plesu.

Těžko dostižitelný příklad ladného pohybu na parketu předvedli během předtančení zástupci taneční školy Danza a poté se nástrojů a mikrofonů ujali členové skupiny Panorama band. Program plesu vyvrcholil v deset hodin, respektive před půlnocí vystoupením zpěvačky Moniky Absolonové a losováním zajímavých cen v tombole.


Autor: Viktor Sliva


Fotogalerie



   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa