Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příprava v poli

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Příprava v poli

Počet shlédnutí: 760

2.2.2018 • Jedinečnost naší Univerzity není daná pouze tím, že se zde vyučují programy a předměty, které na jiných vysokých školách nenajdete, ale také tím, že místo dvou až tříměsíčních prázdnin mají naši studenti - vojáci naprosto odlišný program. Místo brigád a odpočinku studenti obují kanady, opráší maskáče a materiál pro zimní výcvik. Jejich nelehkým úkolem je naučit se bojové drily, topografickou a zdravotní přípravu. Ve vyšších ročnících také veškeré organizační a řídící procesy na úrovni družstva a čety u pěší jednotky.

Aklimatizace z akademického prostředí do bojových podmínek přitom není jednoduchá. Dnes jsou studenti - vojáci prvních až třetích ročníků v rámci zkouškového období hluboce zanořeni do problematiky mnoha oblastí zejména přírodních a společenských věd. Po víkendu se z nich stanou vojáci, kteří se budou snažit plnit zadané úkoly a kreativně se učit zásad a taktických principů v praktické přípravě. Život vysokoškolského studenta zároveň se zimními podmínkami nabere naprosto odlišný ráz. O zadaných úkolech se nediskutuje, prostě se splnit musí. Akademické prostředí naleštěných uniforem, vyhřátých učeben, kde probíhají semináře, kolokvia a cvičení, vystřídá boj s nepřítelem, zimou a velmi často i se sebou samým. Přes množství taktických zásad je také naší snahou naučit vojáky týmové práci, improvizaci, kreativitě a schopnosti jasně formulovat své názory a vést ostatní. 

Pro někoho může být tento výcvik pouze nepříjemným přerušením procesu nabývání nových teoretických znalostí. Věřím však, že pro většinu bude přínosným prostředí, kde se dají znalosti aplikovat do praktických dovedností a schopností. 

Akademičtí pracovníci, kteří výcvik řídí, se motivují citátem Noama Chomského: „Pokud učíte to stejné, co před pěti lety, buď je mrtvý váš obor, nebo jste mrtvý vy!". Do výcviku se snaží zahrnout nejen nejnovější taktické trendy a poznatky vojenského managementu, ale současně se snaží výcvik naplánovat pro studenty zajímavě, aby si z něj studenti dokázali odnést co nejvíce.


Autor: Luděk Rak

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa