Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Winter Survival 2018: Vojáci mají lyže častěji na zádech než na nohou

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Winter Survival 2018: Vojáci mají lyže častěji na zádech než na nohou

Počet shlédnutí: 1761

​1.2.2018 • Závod vojenských hlídek Winter Survival, každoročně testující schopnost odolat drsným zimním podmínkám Jeseníků ve sněhu a mrazivé zimě a k tomu zvládnout řadu náročných disciplín, letos poznamenává teplé počasí. Sníh leží jen v nejvyšších polohách a tak mají závodníci lyže častěji na zádech než na nohou.

Třetí den mezinárodního závodu Winter Survival 2018, který pro vojáky připravili učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany, se nesl v duchu náročného kruhového pochodu po kopcích Hrubého Jeseníku. Profil třicetikilometrové trasy byl členitý, závodníci zdolávali rokle a kopce s poměrně značným převýšením. Přes den bojovali s únavou a také s oblevou.

Fyzicky a psychicky nejnáročnější disciplínou závěrečné části třídenní etapy této armádní soutěže byla disciplína nazvaná „nahoru a dolů po skalních překážkách". Úkolem hlídek bylo nejprve zdolat poměrně dlouhý úsek ve skalní stěně ferratovým způsobem, poté překonat lanové přemostění a slanit z čtyřicetimetrové skály. „Ferrata mě překvapila. Její zdolání bylo obtížné," konstatoval poručík Martin Hejda z družstva vzdušných sil.

Na jiné kontrole byli závodníci postaveni před úkol poskytnout první pomoc zraněným vojákům v bojové akci. Družstva obdržela následující situaci: Pěší patrola českých vojáků se dostala do kontaktu s protivníkem. Při ústupu byli dva z nich postřeleni. Po zásahu se oba zřítili asi z padesátimetrového strmého srázu v lesním porostu. Protivník byl umlčen, taktická situace je nyní pod kontrolou. Úkolem hlídky (koaliční patroly) bylo ošetřit raněné a transportovat je do bezpečí pomocí nosítek UT 2000, kde mohou být předáni MEDEVAC týmu. Zranění představovala u jednoho vojáka střelné poranění zad a zlomeninu stehenní kosti, u druhého vojáka střelné poranění břicha, otevřenou zlomeninu ruky a zapadlý jazyk. Hlídka měla pečovat o raněné podle postupu Tactical Combat Casualty Care pro bojovníky. 

Celkově za první (třídenní) etapu závodu je v čele mistrovství rakouská hlídka 26. praporu horské pěchoty v Spittal an der Drau, na druhé pozici tým 7. mechanizované brigády Hranice a na třetím místě družstvo Agentury logistiky ve Staré Boleslavi. Ze závodu odstoupil druhý český tým, a to 43. výsadkový prapor Chrudim. 

Dnes soutěžící čeká druhá etapa závodu, která představuje paralelní slalom na sjezdovce Ski arény ve Vrbně pod Pradědem a orientační běh.

 


Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2018, foto: Jiří Pařízek

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa