Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
První dělostřelecká praxe u vojsk

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

První dělostřelecká praxe u vojsk

Počet shlédnutí: 1500

25.1.2018 • V říjnu minulého roku jsme nastoupili do modulu velitel dělostřeleckých jednotek jako první studenti nového pěti letého studijního programu a jako součást naší přípravy jsme odjeli po Novém roce na tří týdenní odbornou praktickou přípravu ke 13. dělostřeleckému pluku do Jinců.

Hned první den jsme se setkali s velitelem pluku plukovníkem Ing. Ivanem Mrázem, Ph.D. a dalšími důležitými funkcionáři útvaru. Odpoledne následovala ukázka prostředků dělostřeleckého průzkumu, o kterých jsme dosud slyšeli pouze z úst přednášejících. Byli jsme zařazeni k 131. dělostřeleckému oddílu pod velením podplukovníka Ing. Vlastimila Urbana, k 1. palebné baterii se slovy, že každý správný dělostřelec si musí co nejdříve přičichnout ke střelnému prachu u děl. Celý první týden byl zaměřen na dělostřelecký průzkum a mohli jsme si např. vyzkoušet práci s náhradní soupravou dělostřeleckého průzkumu, tedy s laserovým dálkoměrem a gyroskopickou úhloměrnou hlavicí STERNA a následně jí prakticky využít při zhotovování náčrtu orientačních bodů v terénu pod taktickým námětem. 

Druhý týden byl věnován palebné službě, kde jsme cvičili činnosti obsluhy děla na různé povely a také práci s dělostřeleckou buzolou PAB-2A velitele čety při zamiřování děl do hlavního směru střelby. Poslední týden jsme pak na cvičišti dokončili výcvik v palebné službě a 17. ledna jsme společně s celým útvarem v Jincích oslavili Den dělostřelectva soutěží o nejlepší obsluhu 152mm ShKH DANA, které se zúčastnili i zahraniční dělostřelci ze Slovenska a Polska.

Celou odbornou praktickou přípravu hodnotíme kladně. Přes různé zvěsti o posádce Jince jsme si o útvaru mohli udělat vlastní obrázek, který je rozhodně sympatický. Odborná praktická příprava je pro nás přínosem především proto, že náš ročník nestuduje problematiku modulu velitel dělostřeleckých jednotek čtyři roky, jak tomu bývalo v minulosti, nýbrž pouze dva roky. Měli jsme jedinečnou možnost ověřit si své teoretické znalosti získané na učebnách a při samostatném studiu v praktickém výcviku a polních podmínkách. I proto se všichni těšíme na další praktickou přípravu a odborné stáže v Jincích, které nás čekají během dalšího studia.

Autor: Ondřej Pekař a K-107

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa