Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Letošní Winter Survival je za dveřmi

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Letošní Winter Survival je za dveřmi

Počet shlédnutí: 1834

19.1.2018 • V pořadí již počtvrté se na účast v armádním vytrvalostním závodu Winter Survival připravuje student oboru Bojová a speciální vozidla rotmistr bakalář Jan Miroš. Spolu s ním budou Univerzitu obrany v letošním ročníku zimního přírodního víceboje reprezentovat rotmistři bakaláři Jakub Švanda a Tomáš Martinka. 

Mezinárodního závodu Winter Survival 2018 se zúčastní šedesát českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 14 družstev, dalších šest týmů dorazí z Belgie, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny. Poprvé v historii soutěže se na start závodu postaví také dvě družstva z Policie ČR, a to ze zásahových jednotek Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.

„Teď těsně před závodem jedeme na soustředění do Jeseníků, kde se kromě fyzické kondice, pohybu na lyžích a zlepšování součinnosti bude tým zaměřovat také na lezeckou přípravu," popisuje náplň posledních dnů před startem závodu Jan Miroš, který kromě předchozích ročníků Winter Survivalu má zkušenosti i z dalších podobných akcí, jako je Krkomen, Memoriál kapitána Žáka či polská Military Ski Patrol. Zmíněná lezecká příprava má své opodstatnění, protože podle zveřejněného programu bude pohyb na laně významnou součástí soutěžních disciplín. Své lezecké schopnosti tak bude moci uplatnit i další člen týmu, student ženijní specializace rotmistr Tomáš Martinka, byť jako několikanásobný mistr světa a Evropy v raftingu má blíže k vodě.    

Během čtyř soutěžních dnů v rámci mnohakilometrových přesunů budou tříčlenná vojenská družstva zdolávat skalní stěny, překonávat vodní toky a říční rokle, absolvují orientační běh na sněžnicích a měřené sjezdy na lyžích, budou poskytovat první pomoc a transportovat zraněného, čeká je střelba z armádních zbraní a hod granátem na cíl, dvě noci stráví ve volné přírodě a budou plnit další praktické úkoly spojené se zkouškou psychické odolnosti a s přežitím v zimním prostředí hor. Příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany v Brně připravili pro vojáky-závodníky také několik zcela nových disciplín.

„Účast na Winteru Survivalu mi dává předpoklady, abych na podobných akcích mohl reprezentovat i útvar, na který po absolvování školy nastoupím, a také k tomu, abych v budoucnu mohl působit jako instruktor přesunu na lyžích nebo přežití," shrnuje přínos účasti na Winter Survivalu rotmistr Miroš. Závod, který pořádá Generální štáb AČR a organizačně zabezpečuje Univerzita obrany v Brně, proběhne v pohoří Hrubého Jeseníku ve dnech 28. ledna až 2. února 2018. 



Autor: Viktor Sliva, Pavel Pazdera, foto: Jan Miroš, Tomáš Martinka 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa