Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Absolvent UO zvítězil v soutěži České nukleární společnosti

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Absolvent UO zvítězil v soutěži České nukleární společnosti

Počet shlédnutí: 1239

15.12.2017 • Ve dnech 6. až 8. prosince se na půdě Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně uskutečnilo 17. Mikulášské setkání Mladé generace České nukleární společnosti (ČNS). V rámci této akce se každý rok pořádá soutěž diplomových a bakalářských prací a zástupci Univerzity obrany se jí účastnili podruhé. Poručík Ing. Mgr. Lukáš Kaňka, absolvent oboru vojenská chemie na Fakultě vojenských technologií, získal první místo v kategorii diplomových prací.

Odborná komise ocenila diplomovou práci, kterou poručík Lukáš Kaňka vypracoval pod vedením kapitána Ing. Jiřího Jandy, Ph.D., na Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení UO na téma Charakteristika extrakčně separačních vlastností sorbentu DIPHONIX v závislosti na fyzikálních podmínkách. Práce se zabývá určením separačních a extrakčních vlastností pevného iontoměniče DIPHONIX v závislosti na pH mobilní fáze a na použitých elučních činidlech metodou ionexové chromatografie jako prostředku extrakce vojensky významných radionuklidů, konkrétně alfa zářičů ze skupiny transuranů, za účelem jejich detekce a identifikace v mobilních laboratořích, které v současné době takové postupy postrádají. Výsledky práce byly rovněž publikovány v časopise Nuclear Technology and Radiation Protection.

Skutečnost, že práce poručíka Kaňky byla oceněna prvním místem v konkurenci škol jako je VUT v Brně nebo ČVUT v Praze, dokládá kvalitu studentů Univerzity obrany v Brně, relevantnost získávaných poznatků a jejich využití v praxi, ale zároveň také vyspělou instrumentální techniku používanou na Ústavu OPZHN při zpracování závěrečných prací, která je co do úrovně srovnatelná s dalšími vysokými školami.

Mladá generace České nukleární společnosti (Czech Young Generation) byla založena v roce 1997 a snaží se o získávání a vzdělávání mladých inženýrů, techniků a ostatního kvalifikovaného personálu pro práci v oblastech využívání jaderné technologie, ať už se jedná o školy a univerzity nebo o jaderný průmysl samotný. Mikulášská setkání slouží od roku 2001 k prezentaci nejlepších diplomových prací v jaderných oborech a k prezentaci výsledků výzkumu mladých vědců a hostů. Od roku 2011 se na oceňování studentských prací podílí společně s ČNS i Ústav jaderného výzkumu Řež, a.s. a soutěž se rozrostla o další dvě kategorie, o práce bakalářské a doktorské.


Autor: Lucie Fišerová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa