Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zasedání Evropské studentské unie v Izraeli

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Zasedání Evropské studentské unie v Izraeli

Počet shlédnutí: 1224

4.12.2017 • Ve dnech 26. listopadu až 3. prosince 2017 se zúčastnil rotný Bronislav Kolář jako zástupce České republiky zasedání Evropské studentské unie (ESU) v Izraeli. Zasedání celého pléna ESU probíhá dvakrát ročně a účastní se ho 120 delegátů z 37 zemí světa dohromady zastupující 15 milionů studentů. Jedná se tak o absolutně nejvyšší zastoupení studentů v Evropě.

Pořádání takového zasedání je vždy velkou ctí pro pořádající země a v rámci setkání se běžně setkáváme se zástupci vlády a nejvyššími reprezentanty v oblasti vzdělávání. Byli jsme tak přijati ministrem pro veřejné zabezpečení, Giladem Erdanem, starostou Tel Avivu či ředitelem agentury Yissum, Tamirem Hubermanem. Hebrejská univerzita v Tel Avivu, kam dochází 20 000 studentů, patří konstantně mezi 100 nejlepších univerzit světa a na její půdě vyučuje 7 držitelů Nobelovy ceny a Fieldovy medaile. Kooperace s takovou institucí nás tak může mnoho naučit.  

Na programu zasedání bylo, vyjma čistě procesních věcí, hlavně debata o rozšíření ESU o zástupce studentů Kosova a Moldávie. Dále vytyčení agendy na další půlrok, kde se jednalo primárně o podpoře snižování poplatků za studium v jednotlivých zemích, podpora duševního zdraví a podpoře na jednotlivých univerzitách. Dalším důležitou agendou je přijímaní rezolucí jednotlivých států, které skrze ně žádají mezinárodní podporu. Jako zástupci České republiky jsme navrhli dvě rezoluce a to 1) o podpoře přejmenování dne 17. listopadu na Mezinárodní den studentstva a 2) o podpoře Národního akreditačního úřadu a evaluaci výuky v České republice. 

Fotogalerie: https://shlomiz.smugmug.com/Photogallery/272829112017-כנס-ESU-התאחדות-הסטודנטים-תל-אביב-ירושלים/n-87FJrV/


Autor: Bronislav Kolář

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa