Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Středoškolská soutěž v kybernetické bezpečnosti zná vítěze

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Středoškolská soutěž v kybernetické bezpečnosti zná vítěze

Počet shlédnutí: 1306

16.11.2017 • Na Krajském úřadě Jihomoravského kraje byly v pondělí 13. listopadu 2017 vyhlášeny výsledky prvního kola druhého ročníku Středoškolské soutěž v kybernetické bezpečnosti pro studenty středních škol. Pořadatelem soutěže jsou pracovní skupina kybernetické bezpečnosti ČP AFCEA a její garanti a partneři soutěže. Ceny předávali předseda této pracovní skupiny Petr Jirásek, člen rady české pobočky AFCEA podplukovník Petr Hrůza z Univerzity obrany v Brně a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Vitula.

Jihomoravský kraj zaujal mezi ostatními samosprávnými celky České republiky zvláštní postavení. Zatímco v dalších krajích byli oceněni vesměs první tři nejúspěšnější účastníci, v Brně se této cti dostalo hned šesti soutěžícím. „Jejich výsledky byly takové, že by jinde obsadili místa na stupních vítězů," vysvětlil tuto výjimečnost Petr Jirásek.

Nejvíce bodů v rámci JmK získal Pavel Jakubec ze Střední školy informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno, jehož další dva kolegové ze stejné školy obsadili čtvrté a páté místo. Druhý v pořadí byl Tomáš Rottenberg z Gymnázia Boskovice, který se nedlouho předtím jako člen českého týmu zúčastnil Evropského finále - European Cyber Security Challenge ve Španělsku. Bronzovou příčku obsadila Adéla Pospíšilová z Gymnázia Znojmo. Zároveň byla oceněna nejlepší střední škola JmK, kterou se stala Střední škola informatiky poštovnictví a finančnictví Brno. Právě na této škole je od letošního školního roku nově otevřen studijní obor Kybernetická bezpečnost. 

Kybernetická soutěž je soutěží středoškoláků ve znalostech a dovednostech v oblasti kybernetické bezpečnosti a informačních a komunikačních systémů, přičemž v rámci soutěže jsou vytvořeny podklady, které mohou středoškolským pedagogům posloužit jako metodická pomůcka při vzdělávání studentů v oblasti kybernetické bezpečnosti, informačních a komunikačních technologií a programování. 

Soutěž je organizována pro všechny studenty středních škol v České republice věkové kategorie 14 až 20 let, a to bez ohledu na zaměření školy. Jejími hlavními cíli je zvyšovat povědomí mladé generace a tím i české populace o rizicích a hrozbách kybernetického světa a zábavnou formou přispět k zapojení středoškolských studentů do tohoto procesu. Současně má soutěž identifikovat mladé talenty v oblasti kybernetické bezpečnosti a umožnit jim jejich další rozvoj prostřednictvím kontaktů a spoluprací se špičkovými experty a pracovišti v České republice v oblasti kybernetické bezpečnosti a obrany.

 
Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa