Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pietní shromáždění ke dni veteránů na Čestném pohřebišti

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pietní shromáždění ke dni veteránů na Čestném pohřebišti

Počet shlédnutí: 1039

14.11.2017 • V sobotu 11. listopadu se na Čestném pohřebišti na Ústředním hřbitově v Brně uskutečnilo pietní shromáždění konané u příležitosti celosvětového Dne válečných veteránů. Pozvání velitele posádky Brno a zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Milana Marka k účasti na tomto shromáždění přijala řada hostů, mezi nimi náměstci hejtmana Jihomoravského kraje Martin Maleček a Taťána Malá, brněnský primátor Petr Vokřál, či expremiér české vlády Mirek Topolánek.

Přítomni byli také další představitelé brněnské posádky, veřejné správy, místní samosprávy, partnerských spolků a veteránských organizací. Historický význam Dne válečných veteránů připomněl v úvodním vystoupení zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Milan Marek: „Opatrovat, ctít a mít ve vážnosti je třeba nejen historické tradice, ale také jejich tvůrce, ochránce a nositele. Tato péče, hluboký zájem a pozornost, musí být i dále jednou z našich priorit." 

ředseda ČsOL Jednota Brno I - Sdružení veteránů ČR podplukovník v zál. Jaroslav Jarolím ve svém vystoupení zmínil květ vlčího máku, který se stal symbolem Dne veteránů a připomínkou padlých i přeživších vojáků, kteří prošli ničivými konflikty od roku 1914 až dodnes.  Modlitbu za všechny, kteří bojovali za svobodu a rozkvět své vlasti, zvláště pro ty, kteří obětovali to nejcennější, svůj život, připojil po minutě ticha kaplan Univerzity obrany kapitán Jan Pacner. 

Poté zástupci Univerzity obrany v Brně, brněnské posádky, veřejné správy, místní samosprávy, partnerských spolků a veteránských organizací položili věnce a květiny k hrobu popravených hrdinů odboje. Na závěr ceremoniálu zazněly čestné salvy ze zbraní jednotek vojenské historie a státní hymna v podání žáků základní školy Slovanské náměstí.



Autor: Viktor Sliva  

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa