Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla Den válečných veteránů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla Den válečných veteránů

Počet shlédnutí: 1611

10.11.2017 • Přesně 15 minut po osmé hodině ranní začal v pátek 10. listopadu slavnostní nástup Univerzity obrany konaný u příležitosti 99. výročí Dne válečných veteránů. Důvodem k výjimečnému posunutí obvyklého začátku nástupu v celou hodinu byla přítomnost zástupců mladé generace – žáků a studentů brněnských základních škol a středních škol z Brna a Veselí nad Moravou.

Právě na potřebu navázat myšlení nastupující generace na historický odkaz Dne veteránů poukázal v úvodu nástupu kancléř UO Miloš Dyčka, který poté představil historické prapory předchůdců dnešních příslušníků armády – tedy legionářů, vojáků prvorepublikové Československé armády i bojovníků proti nacismu v letech 2. světové války. Úzkou vazbu na současnost měl pátý z přestavených praporů, který používala výcviková základna československých mírových sil v Českém Krumlově, která vznikla v roce 1990. Až do jejího zrušení o 13 let později se zde cvičilo více než 3 500 účastníků misí působících pod hlavičkou OSN a dalších více než 6000 příslušníků Armády České republiky pro mírové operace Severoatlantické aliance (např. SFOR a KFOR).

Rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl se ve svém projevu kromě shrnutí historických faktů zamyslel také nad aktuálním odkazem Dne válečných veteránů: „Jde o to uvědomit si, co z minulého může být pro nás příkladem a inspirací. Jde o to chápat profesi vojáka a práci civilního zaměstnance v ozbrojených silách jako službu občanům naší vlasti. A na tomto základě zodpovědně plnit služební a pracovní povinnosti."

Desítce příslušníků Univerzity obrany, kteří zmíněný požadavek příkladně splňují, pak rektor-velitel předal Medaile za službu v ozbrojených silách. Devět studentů následně obdrželo kázeňské odměny za reprezentaci školy v celostátních sportovních soutěžích a za zvládnutí úkolů spojených s přípravou říjnové slavnostní přísahy. Nástup tradičně uzavřel slavnostní pochod. Jím však program připomínky Dne válečných veteránů tentokrát neskončil. Navazujícího „Dne pro veřejnost" se zúčastnila stovka žáků základních škol a více než tři stovky studentů středních škol. Ti měli vedle získání informací o možnostech studia na všech třech fakultách UO dále možnost navštívit vybraná pracoviště školy a zhlédnout ukázky výcviku a vystavenou bojovou techniku.


Webová alba PicasaFotogalerie



Autor: Viktor Sliva, foto: autor René Rámiš

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa