Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Letecký akrobat Martin Šonka „přistál“ v expozici Univerzity obrany na veletrhu Gaudeamus

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Letecký akrobat Martin Šonka „přistál“ v expozici Univerzity obrany na veletrhu Gaudeamus

Počet shlédnutí: 1299

3.11.2017 • Autogramiáda bývalého vojenského pilota a čerstvého vicemistra světa v seriálu Red Bull Air Race Martina Šonky se ve středu dopoledne stala pro mnohé návštěvníky Evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus dalším důvodem k návštěvě expozice Univerzity obrany v Brně. Úspěšný pilot na této vojenské škole nejen vystudoval, ale dnes s ní navíc úzce spolupracuje v rámci své sportovní kariéry.

„Spolupráci s Univerzitou obrany jsem navázal prostřednictvím podplukovníka docenta Petra Františe, který je aktivní letec – akrobat a ví, co se během letu v kabině děje a o čem mluvím. Potřeboval jsem do týmu odborníka jako je on a takto se podařilo spojit naše vzájemné know-how, jeho podíl na úspěchu týmu je velký," hodnotí spolupráci Martin Šonka. Vzájemný přínos potvrzuje i podplukovník Františ, zástupce vedoucího Katedry komunikačních a informačních systémů UO, pro nějž je akrobatický letoun vystavovaný extrémním podmínkám cenným zdrojem technických dat pro výzkumnou a vědeckou práci na univerzitě.

V současné době Univerzita obrany v Brně poskytuje Martinu Šonkovi podporu v oblasti analýzy letových dat, simulace trajektorie, optimalizace aerodynamiky a vývoje specializovaného software a palubní elektroniky. Martin Šonka se jako vůbec první český pilot zapojil do prestižní série Red Bull Air Race v roce 2010. Po jejím obnovení se na světovou scénu vrátil po odchodu z armády v roce 2014, tentokrát s novým letadlem Edge 540 V3 a letos až do poledního závodu v Indianapolis bojoval o titul světového šampiona. Nakonec obsadil celkové druhé místo, v příští sezoně však o usednutí na letecký trůn bude usilovat znovu.

Prezentace Univerzity obrany na veletrhu Gaudeamus potrvá až do pátku. Kromě informací o podmínkách pro přijetí, výhodách, které studium na vojenské škole skýtá, a termínů přijímacích zkoušek jsou zde k dispozici také údaje o přípravných kurzech k přijímacím zkouškám, které univerzita organizuje zdarma v některých městech. Prostředí vysoké školy a některá její výuková pracoviště si mohou zájemci prohlédnout během Dnů otevřených dveří, které na brněnských fakultách proběhnou 7. prosince 2017, 11. ledna a 8. února 2018 a na královéhradecké fakultě 7. prosince 2017 a 13. ledna 2018.



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa