Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
MOVEMBER na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

MOVEMBER na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 2407

2.11.2017 • S měsícem listopadem je úzce spojený úkaz, kdy pojednou na ulici potkáváte víc a víc postav s vzezřením jako Hercule Poirot, Freddie Mercury, nebo Borat. Toto "kníračství" má svůj důvod. Jde o akci nazvanou "Movember", kdy si muži nechávají v tomto měsíci narůst knír, nebo alespoň jeho náhražku ne nepodobnou sporadickému kuřecímu ochmýření. Tato iniciativa bojuje proti rakovině prostaty a od roku 2003, kdy akce vznikla, se již podařilo vybrat 3,7 mld. Kč, za což by si kníračská komunita mohla zaplatit na necelé dva roky pronájem 14 letounů Gripen. 


Mužové celého světa soutěží v tom, kdo bude mít lepší knír. Fotí si tedy své výtvory a sdílí je na sociálních sítích a na oficiálních stránkách movemberu. Sbírají na svoje vousy finanční příspěvky od návštěvníků stránek, které dále putují na účet nadace. A protože v dnešní době, kdy na ulicích převážně potkáváme novodobé městské dřevorubce, je knír netradičním úkazem, pomáhá samotná vizáž kníračů propagovat celé hnutí. I u nás, na Univerzitě obrany, se chceme zúčastnit této dobročinné akce. Do iniciativy se tedy zapojuje pod patronací pana majora Lopuchovského, držícího "movember" po celý rok, i jeho 1. školní rota a bude skvělé, když se přidají i příslušníci ostatních rot a stálého stavu. 

Knír u vojáků je dle předpisu povolen, pokud nepřesahuje dolní okraj horního rtu. Nakonec delší kníry by mohly vypadat příliš extravagantně, až by mohlo zajít i k nehodám, kdy si například jeden držitel veledlouhého kníru na konci devatenáctého století přisedl jednu ze stran této chlouby, čímž ji utrhl.




Kdo má zájem přidat se, nechat si narůst knír a stát se "Mo Bro", nechť se po konzultaci se svým velitelem roty přihlásí na této internetové stránce do "Movember" týmu Univerzity Obrany: 

https://moteam.co/univerzita-obrany-brno 

Jste-li žena a nejste kavkazskou vzpěračkou čili knír by vám rostl jen horko těžko, není problém přihlásit se též a být "Mo Sista". 


Přidáním se a přispěním jakoukoliv částkou na kníry zúčastněných pomůžete upozornit na nebezpečí rakoviny prostaty a vybrané peníze se použijí pro nákup moderního vybavení, které bude sloužit při léčbě pacientů s touto diagnózou. Udělejme tedy něco pro naše zdraví a přidejme se taky.
 

Autor: Adam Burian

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa