Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ohlédnutí: Portugalsko, Coimbra & Erasmus+

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Ohlédnutí: Portugalsko, Coimbra & Erasmus+

Počet shlédnutí: 813

31.10.2017 • V červenci se rotná Šárka Odložilová vydala na dvouměsíční klinickou stáž do portugalské Coimbry. Toto vnitrozemské městečko, velikostí srovnatelné s Hradcem Králové, leží na řece Mondego přibližně mezi Portem a Lisabonem a je známé zejména svou historií. V r. 1290 zde založil král Dinis vysokou školu a v 16. stol. se za vlády Jana III. stalo z Coimbry univerzitní centrum Portugalska. Dnes je stará část univerzity (oblast Polo I) na seznamu Unesco a patří mezi nejstarší univerzity v Evropě.

Moje působiště bylo v Univerzitní nemocnici na oddělení Plastické chirurgie a popálenin. Veškerá komunikace s tímto pracovištěm probíhala prostřednictvím koordinátorky z lékařské fakulty Univerzity Coimbra, se kterou má naše Univerzita obrany od letošního roku nově smlouvu o vzájemné spolupráci. Tímto bych chtěla poděkovat paní kpt. Mgr. Lence Zárybnické, Ph.D. a doc. RNDr. Vandě Boštíkové, Ph.D. za veškeré úsilí a pomoc s realizací mé stáže.

V nemocnici na mě čekalo příjemné prostředí a milý tým odborníků, v čele s Dr. Jorge Limou. Komunikace s lékaři probíhala anglicky, v ambulancích mi byl k ruce většinou nějaký portugalský student, tudíž nedocházelo k jazykové bariéře. Moje schopnosti dorozumívat se portugalsky jsou řekněme – velice omezené :-) 

Zákroky na sálech sestávaly jak z případů estetické, tak rekonstrukční chirurgie. V době mého příjezdu byla na oddělení popálenin spousta pacientů z velkých červnových požárů, které sužovaly centrální oblast Portugalska právě nedaleko Coimbry, a vyžádaly si 67 obětí. Požáry jsou obecně v Portugalsku velký problém. Jak jsem se později dozvěděla, tak prý jen přibližně 1% všech vznikne nešťastnou náhodou. Ostatní jsou zakládány účelně a velice často, o čemž jsem se mohla několikrát sama přesvědčit.

V rámci svého volného času jsem měla možnost navštívit také kliniku soukromé estetické chirurgie v nedaleké Mealhadě a porovnat tak pracoviště spravované státem a privátní. 

Závěrem bych rozhodně chtěla povzbudit všechny, kteří váhají, zdali na podobnou stáž vyjet. I přes počáteční nejistotu, možná i strach z něčeho nového, dva měsíce strávené za hranicemi naší republiky vás obohatí po všech stránkách. Poznáte cizí zemi, kulturu, nové přátelé, zdokonalíte se v cizím jazyce a v neposlední řadě získáte nové či prohloubíte své dosavadní zkušenosti v oblasti lékařské praxe. A to vše s možnou finanční podporou FVZ UO a programu Erasmus+.
 

Text a foto: Šárka Odložilová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa