Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany složili přísahu v centru Brna

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti Univerzity obrany složili přísahu v centru Brna

Počet shlédnutí: 2542

​27.10.2017 • Sborovým pronesením slov „Tak přísahám" dnes studenti prvního ročníku Univerzity obrany v Brně učinili rozhodující závazek, který na sebe dobrovolně berou jako noví příslušníci české armády. Slavnostní akt vojenské přísahy nových příslušníků jediné vojenské vysoké školy v České republice se v předvečer oslav státního svátku Den vzniku samostatného československého státu uskutečnil v pátek 27. října dopoledne, a to vůbec poprvé na centrálním brněnském náměstí Svobody.

Ceremoniálu se spolu se studenty a vedením školy zúčastnili také ministr obrany České republiky Martin Stropnický, jeho náměstek Tomáš Kuchta, ředitel Sekce podpory ministerstva obrany generálmajor Jaromír Zůna, který zastupoval náčelníka Generálního štábu Armády ČR, další vedoucí funkcionáři ministerstva obrany a Generálního štábu, velitelé vojenských útvarů a leteckých základen Armády České republiky, dále pak brněnský primátor Petr Vokřál a rektoři a prorektoři veřejných vysokých škol univerzitního města Brna a emeritní rektoři bývalých vojenských vysokých škol.

Před tribunu s hosty nastoupilo na náměstí Svobody krátce před desátou hodinou více než 300 nových studentů brněnských fakult UO a 40 budoucích lékařů a zdravotníků, připravujících se na své povolání v Hradci Králové na tamní Fakultě vojenského zdravotnictví. Přísaha završila téměř čtvrt roku trvající proces přípravy nových příslušníků AČR ke studiu vojenské vysoké škole. Její hlavní součástí byla dvouměsíční základní příprava, která probíhala v zařízeních vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie. Spolu se studenty UO přísahali také noví studenti Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

„Jsem hrdý na to, že o službu v armádě je zájem. Vy sami jste toho důkazem" uvedl ministr Stropnický ve svém projevu, v němž současně potvrdil, že letos se stejně jako v předchozím roce rozšíří počty vojáků o dva tisíce nováčků. „Začala se psát nová kapitola vašeho života, přeji vám, ať patří k těm nejlepším," popřál pak na závěr ministr obrany novým studentům.

Na povel plným krokem na konci ceremoniálu pak noví studenti vyrazili nejen na závěrečný slavnostní pochod, ale symbolicky tak i naplno vkročili do své profesionální vojenské kariéry. 




Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa