Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Katedra toxikologie a vojenské farmacie obstála ve světové konkurenci

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Katedra toxikologie a vojenské farmacie obstála ve světové konkurenci

Počet shlédnutí: 1252

26.10.2017 • Na přelomu února a března se analytická laboratoř katedry toxikologie a vojenské farmacie zúčastnila druhého ročníku biomedicínského testu způsobilosti (2nd BioPT) pořádaného Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se sídlem v Haagu. Cílem těchto testů je vytvářet uznanou a transparentní metodologii prokazující a posuzující technickou kompetenci laboratoří z řad členských států pro hodnocení důkazu použití bojových otravných látek (BOL) na živou sílu. Dalším cílem je vytvářet síť laboratoří (designated laboratory), které budou analyzovat reálné vzorky z konfliktů, ve kterých je podezření na použití BOL.

Všem 24 laboratořím z 19 zemí, které se účastnili 2nd BioPT bylo zasláno 6 vzorků (3 vzorky moči a 3 plasmy) s požadavkem na potvrzení nebo vyvrácení použití BOL. Report musel být odeslán zpět v časovém limitu 14 dní od obdržení zásilky. Naše laboratoř identifikovala správně všechny vzorky a obdržela hodnocení „A", což je nejlepší možný výsledek srovnatelný se špičkovými specializovanými laboratořemi v zahraničí.


Pravidelná účast na těchto prestižních cvičeních a jejich využití v rámci potřeb Armády České republiky vede k zvyšování renomé nejen analytické laboratoře katedry toxikologie a vojenské farmacie Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové, ale i celé Univerzity obrany v Brně. 

Pokud však budeme chtít zachovat tuto jedinečnou a prestižní schopnost pro potřebu Armády České republiky, bude potřeba získat finanční prostředky na obnovu a vylepšení stávajícího laboratorního vybavení. Předpokládáme, že by tento jedinečný úspěch mohl zajistit zájem, součinnost a pomoc v získání potřebných finančních prostředků zejména u vedení Univerzity obrany v Brně.

 

Zpracovali: Nela VáňováDavid Herman, Jana Žďárová Karasová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa