Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Odborný kurz na FVZ UO pro kolegy z Jordánska

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Odborný kurz na FVZ UO pro kolegy z Jordánska

Počet shlédnutí: 505

24.10.2017 • Ve dnech 9. – 11. října proběhl na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany kurz Field Emergency Care pro příslušníky zdravotnické služby ozbrojených sil Jordánského hášimovského království. Aktivita byla spolu s problematikou psychologických traumat a CBRN součástí komplexního kurzu v rámci Plánu dvoustranné spolupráce uzavřené mezi Ministerstvy obrany obou zemí v roce 2015.

Kurz Field Emergency Care je určen pro zdravotnické pracovníky, kteří ošetřují traumatizované pacienty v bojovém prostředí na úrovni prvního zdravotnického zařízení ROLE 1. Náplň kurzu je jednotná pro lékaře i nelékaře a je zaměřena na identifikaci život ohrožujících poranění a jejich časné řešení s dostupným materiálním vybavením. Tato úroveň zdravotnického zabezpečení nemusí být personálně obsazena odborníkem na traumata. Hlavním cílem kurzu je proto seznámit frekventanty s bezpečným standardizovaným vyšetřovacím postupem, jehož důslednou aplikací se život ohrožující stavy identifikují. Vyšetření a ošetření jednotlivých tělních kompartmentů navazuje na postupy Tactical Combat Casualty Care (TCCC) aplikované bojovými záchranáři (CLS – Combat Life Support) v těsné blízkosti vedení bojových akcí.

Na této úrovni je kladen důraz na správné ošetření tzv. preventabilních příčin úmrtí v boji, tedy zejména masívního zevního krvácení, dále přetlakového pneumotoraxu a neprůchodnosti dýchacích cest při současném respektování taktického zadání. Po přesunu zraněného do prvního zdravotnického zařízení ROLE 1 je péče o zraněného zaměřena na ověření účinnosti již aplikovaných postupů (zejména kontrola funkčnosti turniketu při končetinovém krvácení) a zahájení zmíněného standardizovaného vyšetřovacího schématu. Struktura výuky je založena na teoretických lekcích, na které tematicky navazují praktická cvičení. Výuka probíhá v prostorách Fakulty vojenského zdravotnictví a je zajištěna učiteli a lektory Katedry urgentní medicíny a vojenského všeobecného lékařství.

Mezi jordánskými kolegy byli i dva brigádní generálové z velitelských struktur zdravotnické služby, dále pak lékaři z vojenských nemocnic a nelékařští zdravotničtí pracovníci. Na úvod kurzu bylo vedoucím katedry plk. MUDr. Michalem Plodrem, Ph.D., MBA zmíněno, že kurz bude vnímán zejména jako sdílení vzájemných zkušeností jak z vlastního procesu vedení výuky, tak zejména ve vztahu k aplikovaným vyšetřovacím procesům a používanému zdravotnickému vybavení. Jordánskými kolegy byla vysoce ceněna ta část praktické výuky, kdy měli možnost trénovat postupy týkající se chirurgického zajištění dýchacích cest, detenze pohrudniční dutiny a intraoseálního přístupu na zvířecích kadaverech v unikátním výukovém zařízení – viváriu. Během kurzu jordánští kolegové navštívili některá další pracoviště – pod vedením plk. gšt. doc. Zuzany Kročové, Ph.D. bylo umožněno zájemcům seznámit se s provozem Katedry molekulární patologie a biologie, mjr. MUDr. Ľudovít Púdelka pak představil Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde část personálu FVZ vykonává svoji odbornou praxi.  

 

Text: Michal Plodr, Foto: Dita Zetochová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa