Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Letecká esa na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Letecká esa na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 1358

17.10.2017 • Na pátek 13. října připravila Katedra vojenského umění FVL společně s Katedrou letectva a letecké techniky FVT v Klubu UO na Šumavské ulici besedu studentů s „leteckými esy" z období druhé světové války a izraelského konfliktu v padesátých letech minulého století. Čestnými hosty besedy byli generálmajor Emil Boček, major Hugo Meisl – Marom a pan Jan Kratochvíl.

Profesor František Hanzlík v úvodu zarámoval konání besedy do aktivit, které se v minulém týdnu v Brně odehrávaly jako pocta a připomenutí hrdinství „rytířů nebes". Především jde o stejnojmennou výstavu, která byla zahájena na brněnském výstavišti v pavilonu Morava a na níž je spolu s dalšími zajímavými exponáty vystavena také přesná kopie legendárního stíhacího letounu Spitfire. U této příležitosti spatřila světlo světa i kniha věnována nejenom letcům z období druhé světové války, ale i československým rodákům ve službách letectev jiných zemí. 

Spoluautor výstavy i knihy Jan Kratochvíl pak na besedě na půdě Univerzity obrany popsal studentům, jak se mu podařilo v souvislosti s výstavou zorganizovat návštěvu brněnského rodáka a pozdějšího příslušníka izraelských vzdušných sil Hugo Maroma. Tento dnes 89letý dosud aktivní pilot byl spolu se svým bratrem účastníkem posledního „Wintonova kindertransportu" z Prahy do Velké Británie v roce 1939. „Létání je pro mne choroba a hobby," popsal Hugo Marom svůj vztah k celoživotní profesi a dodal: „Gratuluji vám všem, kteří jste se pro toto povolání rozhodli."

Besedy se bohužel vzhledem ke zdravotní indispozici nemohl účastnit pilot tehdejšího letectva Rudé armády Vladimír Hrozný, který byl pilotem šturmoviku IL – 2.  Létal v bojích od roku 1942 do léta roku 1944, kdy byl těžce raněn při útoku německých JU – 87 Stuka na mateřské letiště na Ukrajině. Po měsíci v kómatu a následném uzdravení bojoval až do konce války jako řidič obrněného automobilu v průzkumu. Zúčastnil se osvobozování Československa. Devátého května 1945 byl zraněn v bojích na Příbramsku.

V závěru besedy připravila Katedra letectva a letecké techniky předání osvědčení o úspěšném absolvování kurzu palubních střelců pěti příslušníkům 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou a předání pilotního odznaku „křídel" poručíkovi Daliboru Daříčkovi, který byl jako civilní student  magisterské nástavby SP Letecká a raketová technika v závěru studia (i díky absolvování leteckého výcviku) rekrutován do řad létajícího personálu VzS AČR. Vedoucí katedry plukovník gšt. Miloslav Bauer požádal o předání osvědčení vzácné hosty, kteří všem absolventům popřáli řadu úspěchů v nastávající vojenské kariéře.

Plukovník Miloslav Bauer v závěru předal hostům „čestný odznak odbornosti ŘLP" jako projevení úcty děkana Fakulty vojenských technologií lidem, kteří propagovali a propagují svými činy vojenské letectví. Svou lásku k létání generál Boček i major Marom projevili i zájmem o učební výcvikovou základnu, na níž se jejich následovníci připravují na svou profesi vojenského pilota.


Výstava Rytíři nebes - plakát



Autor: Miloslav Bauer, Viktor Sliva, foto: autoři a Jakub Mareš

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa