Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Skupina Commandos ovládla letošní SUMMER SURVIVAL

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Skupina Commandos ovládla letošní SUMMER SURVIVAL

Počet shlédnutí: 1654

9.10.2017 • Družstvo Univerzity obrany v Brně složené z příslušníků skupiny Commandos rotného Ondřeje Bordovského, četaře Marka Dobiáše a četaře Adama Weissera se přes obrovskou konkurenci stalo celkovým vítězem mezinárodního mistrovství AČR v letním přírodním víceboji Summer Survival 2017. Závodu, který proběhl ve dnech 2. až 6. října v posádce Vyškov, se letos zúčastnilo celkem 18 družstev z útvarů a zařízení AČR a také družstva ze Slovenské republiky, Turecka, Itálie, Německa a Rakouska. Druhé družstvo Univerzity obrany obsadilo 12. místo. 

Summer Survival je závod tříčlenných hlídek vyžadující vysokou úroveň tělesné zdatnosti, psychické odolnosti, zvládnutí všech oblastí speciální tělesné přípravy a střeleb z ručních zbraní. Náplň soutěže dále tvoří například pěší přesuny se zátěží i bez ní, orientace v terénu, překonávání umělých i přírodních překážek, poskytování první pomoci, svépomoci a transport raněného, házení na dálku a cíl, plavání, ponořování a skoky do vody, přesuny na plavidlech, lezení a slaňování a další úkoly. 

Letošní ročník byl specifický hned od začátku. Po přesunu do místa prvního bivaku byly všem soutěžícím odebrány jejich batohy a ti pak museli následujících 24 hodin strávit pouze s tím, co měli u sebe.  Během této doby vydatně pršelo a soutěžící plnili hned několik disciplín, ke kterým se vždy museli přesunout několik kilometrů. Jedna z disciplín, která byla situována v lomu blízko Jedovnic, spočívala v rozmístění tří převrácených člunů na vodní hladině, které vytvářely tzv. „kesony".  Každý soutěžící se musel ponořit a pod vodou doplavat do svého, zapamatovat si MGRS souřadnici a plavat zpět. V případě nadechnutí kdekoli po trase musel soutěžící pokus opakovat.

Další den následoval přesun dlouhý asi 30 km, který byl proložen hned několika disciplínami. Nejzajímavější z nich proběhla u jeskyně Býčí skála ve Křtinském údolí. Soutěžící museli zdolat náročnou žebříkovou ferratu po skále, seběhnout jeskyní chodbou a skočit do zavěšené sítě. Teprve když byl poslední člen skupiny venku ze sítě, stopoval se čas. 



Autor: Marek Dobiáš

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa