Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nováčci brněnských fakult Univerzity obrany byli imatrikulováni

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nováčci brněnských fakult Univerzity obrany byli imatrikulováni

Počet shlédnutí: 1076

6.10.2017 • Během čtyř imatrikulačních ceremoniálů se členy akademické obce brněnských fakult Univerzity obrany staly téměř čtyři stovky nových studentů. Slavnostní akty spojené se složením akademického slibu probíhaly od středy do pátku v hlavním sále Klubu UO v Šumavské ulici.

Hlavní část imatrikulovaných studentů tvořili letošní nováčci vojenských pětiletých souvislých magisterských programů. Nejprve ve středu vstoupilo do akademické obce 96 studentů Fakulty vojenských technologií, které na půdě UO uvítal děkan plukovník Martin Macko. Ten se ve svém proslovu zamyslel nad významem a smyslem imatrikulačního obřadu: „Přijímáme-li někoho mezi sebe, chceme, aby to bylo slavnostní. Já budu přijímat vás do akademické obce a chci, abyste viděli, že si vážím školy, kde učím, a chci také dát najevo, že si vážím i vás." Přednesený akademický slib studenti zpečetili předepsanou formulí nad fakultní insignií a z rukou děkana obdrželi doklad o absolvování imatrikulačního ceremoniálu.

V následujících dvou dnech zaplnili sál Klubu UO studenti Fakulty vojenského leadershipu, ve čtvrtečním odpoledním a pátečním dopoledním ceremoniálu složilo akademický slib celkem 217 přítomných studentů. Stejně jako jejich kolegové z technologické fakulty, i noví studenti FVL v uplynulých dvou měsících ve vyškovských zařízeních VeV-VA úspěšně absolvovali základní vojenskou přípravu a v praktických vojenských dovednostech se dále budou zdokonalovat vždy na konci semestru. Jak po složení akademických slibů na závěr ceremoniálu připomněl děkan FVL plukovník Vladan Holcner, pro vojenské studenty šlo pouze o první ze dvou slavnostních okamžiků zahájení studia na Univerzitě obrany. Tím druhým se stane vojenská přísaha, kterou letošní nováčci složí poprvé v sídelním městě své školy na centrálním brněnském náměstí Svobody v předvečer státního svátku v pátek 27. října. 

Souběžně s vojenskými studenty byla imatrikulována i téměř stovka civilních posluchačů Univerzity obrany. Na vojenské vysoké škole se budou připravovat ve specializovaných modulech jako je meteorologie a letecká technika na Fakultě vojenských technologií či logistika na sesterské Fakultě vojenského leadershipu.  


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa