Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Středoškolák ve spolupráci s Fakultou vojenského zdravotnictví zkoumal virus Zika

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Středoškolák ve spolupráci s Fakultou vojenského zdravotnictví zkoumal virus Zika

Počet shlédnutí: 445

​25.9.2017 • Zkoumáním látek účinných v boji proti viru, který před konáním loňských letních olympijských her v Rio de Janeiru způsobil vážné zdravotní komplikace řadě obyvatel Brazílie a vystrašil účastníky a hosty nejvýznamnější sportovní akce roku, se ve spolupráci s Fakultou vojenského zdravotnictví Univerzity obrany zabýval student tehdy druhého ročníku Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové Adam Anthony Needle. Se svou prací na téma „Biochemické testování inhibitorů acetylcholinesterasy (AChE) jakožto potenciálních látek na potlačení epidemie malárie či viru Zika" obsadil deváté místo v celostátním kole Studentské odborné činnosti. 

Středoškolská odborná činnost je soutěží talentovaných středoškoláků v řešení odborných problémů ve vědních oborech. Nad jeho letošním v pořadí již 40. ročníkem převzala záštitu profesorka RNDr. Eva Zažímalová, CSc., předsedkyně Akademie věd České republiky. Cílem soutěže vyhlašované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a garantované Národním institutem pro další vzdělávání je vést talentované žáky k samostatnému a tvořivému přístupu při řešení odborných problémů.

Vedoucím úspěšné práce studenta Adama Anthony Needleho byla kapitánka PharmDr. Vendula Hepnarová, Ph.D. z Katedry toxikologie a vojenské farmacie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. „V chemické laboratoři katedry byly připraveny čtyři nové látky, které by měly inhibovat lidský enzym AChE méně než komáří AChE a mým úkolem bylo změřit, v jaké koncentraci ho budou inhibovat tak, aby jeho aktivita byla snížena na 50 %. Dále jsem zjišťoval, jakým mechanismem tento enzym sloučeniny blokují," popisuje podstatu své soutěžní práce Adam Needle. Ještě předtím studoval vědecké články v anglickém jazyce o inhibitorech AChE, aby pochopil jejich mechanismus působení. To si vyžádalo hodně času a také pevné odhodlání. „Proč tu práci psát? Co mi to přinese? Zkušenosti, dovednosti, znalosti, známosti a dobrý pocit. Rozhodl jsem se vkročit do toho velkého světa, který nás obklopuje, a něco z něj poznat," popisuje Adam Needle svou motivaci.

Jediná vojenská vysoká škola v ČR se prostřednictvím své Fakulty vojenského zdravotnictví do SOČ zapojila před třemi lety z iniciativy tehdejší proděkanky majorky Mgr. Lenky Zárybnické. „Kolegové, kteří středoškolské studenty vedou, mluví o tom, že je to samozřejmě hlavně na počátku práce náročná. Přece jen je rozdíl mezi středoškolským pojetím a vysokoškolskou samostatností, ale nabyla jsem dojmu, že mé kolegy naplňuje, když vidí, že student roste, vyvíjí se. Jde o děti, které mají zájem, takže pod dobrým vedením se tento zájem rozvíjí a pravděpodobně pokračuje na vysoké škole," popisuje oboustranný přínos účasti v SOČ současná proděkanka pro vnější vztahy a marketing doc. RNDr. Vanda Boštíková, Ph.D.

Kromě již zmíněné práce Adama Anthony Needleho uspěly v předchozích ročnících také další materiály. Do krajského kola postoupily práce pod vedením kapitánky  PharmDr. Venduly Šepsové, Ph.D., ve kterých Martina Techlovská z Podkrušnohorského gymnázia v Mostu zkoumala inhibitory acetylcholinesterasy a Simona Tusciová z Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové se zabývala farmakologickým hodnocením nových inhibitorů acetylcholinesterasy.

Zájem o spolupráci s FVZ mají především studenti hradeckých gymnázií a střední zdravotnické školy. Ti mají ve vyšších ročnících stanoveno povinné vypracování ročníkové práce, které často překlápějí právě pod hlavičku SOČ. Významný je také fakt, že vítězové vyšších kol jsou mnohými vysokými školami v České republice při současném dosažení požadovaného studijního průměru bráni na VŠ bez přijímacího řízení. „Jsme samozřejmě limitováni, vypisujeme každý rok několik experimentálních témat a několik témat řešitelných studiem literatury a dotazníkovou akcí mezi  vybranou cílovou skupinou respondentů. Pravděpodobně kolik témat bychom vypsali, tolik by jich bylo obsazeno," popisuje zájem o spolupráci s FVZ docentka Boštíková.

V letošním akademickém roce se do středoškolské odborné činnosti k FVZ nově připojují i brněnské fakulty Univerzity obrany. Přehled vypsaných témat je zájemcům z řad středoškolských studentů k dispozici na univerzitních stránkách unob.cz


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa