Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pozornosti veřejnosti se na Dnech NATO v Ostravě těšila i Univerzita obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pozornosti veřejnosti se na Dnech NATO v Ostravě těšila i Univerzita obrany

Počet shlédnutí: 1466

​18.9.2017 • Přes osmdesát středoškoláků, kteří o víkendu i přes nepřízeň počasí spolu s desetitisíci návštěvníky zavítali na Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil AČR, využilo možnosti informovat se o nabídce vojenského studia na Univerzitě obrany v Brně a uplatnění absolventů – důstojníků v českých ozbrojených silách. Dělo se tak v prezentačním stanu Univerzity obrany, kam přicházeli zejména studenti třetího a maturitního ročníku středních škol často doprovázeni svými rodiči.

Příslušníci Univerzity obrany zájemcům objasňovali podmínky přijetí a studia v souvislých magisterských studijních programech, odpovídali na otázky týkající se života na univerzitě, materiálního a finančního zabezpečení studentů a jejich polního výcviku ve výcvikovém prostoru. Nezapomínalo se ani na výhody studia na vojenské vysoké škole a také na závazky k službě v AČR po skončení studia. Středoškoláci tak vždy dostali potřebné informace o možnostech studia na Univerzitě obrany a budoucí kariéře důstojníka české armády.

Univerzita obrany také připravila pro návštěvníky Dnů NATO možnost vyzkoušet si jednu ze dvou disciplín testu fyzické zdatnosti, který je součástí přijímacích zkoušek do vojenského studia, a to sedy-lehy za jednu minutu. Tato zkouška se stala cílem především mladších návštěvníků a jejich výkony překračovaly minimální hranici pětatřiceti cviků. Někteří chlapci dosáhli i padesátky a získali hodnotnou odměnu. 

Prezentační místo Univerzity obrany vhodným způsobem doplňoval vystavený víceúčelový robotický prostředek UGV Taros, na jehož vývoji participují někteří vědečtí pracovníci univerzity. Toto vozidlo z produkce státního podniku VOP CZ je určeno pro bojovou a logistickou podporu mechanizovaných, průzkumných a speciálních jednotek ve složitém operačním prostředí s vysokou mírou rizika. Automatizovaný robotický pozemní systém Taros je koncipován modulárním způsobem (4x4, 6x6, 8x8) s možností dovybavení zbraňovými, robotickými a senzorickými systémy. Vystavená verze nazvaná Taros Furbo pochází z první vývojové řady tohoto vozidla. 

Letošní ročník Dnů NATO, největší bezpečnostní show v Evropě, nabídl v rámci statických a dynamických ukázek řadu premiér letecké i pozemní techniky. Navíc to, že i za velmi nepříznivého počasí se přišlo na mošnovské Letiště Leoše Janáčka podívat 90 tisíc návštěvníků, dokazuje, že si akce získala širokou základnu skutečně věrných příznivců. Plánovaný program dynamických vystoupení bohužel nebylo možné kompletně naplnit vzhledem k velmi nízké oblačnosti. Zatímco v sobotu byla kvůli fragmentální oblačnosti zrušena ukázka akrobatické skupiny Saudi Hawks, v neděli byla až na vrtulníky a slovenskou vládní letku odvolána všechna letecká vystoupení. 

Vzdušné síly AČR ukázaly bojové letouny JAS-39 Gripen a L-159 Alca, vrtulníky Mi-24/35, Mi-171, Mi-8 a W3A Sokol, dopravní letouny Airbus A319 CJ, C-295M CASA, L-410 a JAK-40. Nasazení těžké techniky mohli návštěvníci vidět během dynamické ukázky příslušníků 7. mechanizované brigády. Jejím námětem bylo obsazení důležitého mostu a zničení základny povstalců mechanizovanou četou vyzbrojenou bojovými vozidly pěchoty BVP-2 a tankem T-72M4CZ.

Autor: Pavel Pazdera       

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa