Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ani v létě letecké katedry nezahálejí

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Ani v létě letecké katedry nezahálejí

Počet shlédnutí: 1341

​15.9.2017 • V letních měsících se studenti Katedry letectva a leteckých technologií stali součástí experimentu na Katedře leteckých elektrotechnických systémů FVT. V týdnu od 31. července do 4. srpna bylo studentům 3. ročníku oboru Vojenský pilot umožněno experimentovat formou cvičení v rychlosti reakcí na náhlou změnu výšky letu v pohyblivém simulátoru Cesna C172. 

Pod dohledem profesora Jaloveckého (K-206) jsme toto cvičení podstoupili i dříve s využitím nepohyblivého simulátoru katedry 206 a budeme testováni i nadále pro získání statistického vzorku reakčních časů a jejich vývoje s ohledem na výcvik vojenských pilotů.

Zmíněný simulátor je specifický svým provedením. Je pohyblivý ve všech osách, a tím pádem je létání realističtější oproti sezení v kancelářském křesle. Samotný simulátor je zapůjčený z Katedry měření elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze, jejíž studenti měli na starosti i samotnou realizaci simulátoru. Podle našeho názoru se jedná o velmi zdařilý projekt. Ačkoliv pár nedostatků se také vyskytlo. Ovládání pohybu zatím reaguje věrohodně jen na podélné přetížení, stranové náklony nejsou zcela odpovídající. Další nedostatky byly už jen drobné maličkosti. Přesto se jedná o zpracování dokonalé pro studijní účely a simulátor se setkal jenom s kladnými ohlasy.

Na průběh testování dohlížel i vedoucí katedry 205 plk. gšt. Ing. Miloslav Bauer, Ph.D. a v jednom případě byl přítomen i v samotné kabině. Po ukončení „kontrolního letu" byl nadšen z toho, že vzdělávání je stále více podporováno praktickým výzkumem a experimentováním, čímž se potvrzuje, že se výuka na UO posouvá novým směrem. Výsledky měření reakcí a časů prof. Jalovecký zpracuje v průběhu měsíce září.

 

Autor: Ondřej Ulrich

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa