Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Majorka Adámková přivezla na Univerzitu obrany další dva evropské tituly

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Majorka Adámková přivezla na Univerzitu obrany další dva evropské tituly

Počet shlédnutí: 2703

​14.9.2017 • Majorka Blanka Adámková z Katedry ekonomie Fakulty vojenského leadershipu UO v Brně získala na 21. mistrovství Evropy (IARU R1) v rádiovém orientačním běhu v Litvě v kategorii W35 kompletní sadu medailí v individuálních závodech a zlatou a stříbrnou medaili v rámci družstev. Přispěla tak k úspěchu české reprezentace, která se se ziskem 55 medailí stala nejúspěšnějším týmem šampionátu.

Nejlepšího individuálního výsledku dosáhla majorka Adámková v klasickém závodě v soutěžním pásmu 144 MHz (označovaném podle vlnové délky signálu také jako dvoumetr). Přitom do cíle doběhla s tím, že jednu kontrolu přeběhla a celkově nabrala ztrátu pět minut. „V cíli mě k mému velkému překvapení všichni oplácávali, ve výsledcích jsem průběžně vedla. Když pak doběhly zbývající závodnice, ukázalo se, že nejlepší z nich nabraly ještě o dalších pět minut více," vzpomíná Blanka Adámková na nejsilnější zážitek šampionátu. Druhou zlatou medaili získala v klasickém závodě družstev, tentokrát však v pásmu 3,5 MHz. 

Za svůj největší úspěch ovšem česká reprezentantka a příslušnice Univerzity obrany považuje třetí místo v disciplíně foxoring, která kombinuje rádiový orientační běh s klasickým orientačním během. Jednak ve srovnání s předchozími šampionáty výrazně vystoupala výsledkovou listinou vzhůru, zároveň se také úspěšně vyrovnala s odlišným typem map, které ve srovnání se středoevropskými nemají vrstevnice po pěti, ale jen po dvou a půl metrech. „Je to skoro rovná země, každý hrbek už je tam zaznamenán a zpočátku jsem se bála, že to »neumapuji«. Nakonec jsem si s tím nějakým způsobem poradila a vyšlo to," říká usměvavá žena nad kupkou soutěžních map.

Letošní mistrovství Evropy bylo pro majorku Adámkovou již třetí v pořadí (se světovými šampionáty se tyto akce střídají ve dvouletých intervalech), na rozdíl od těch předchozích však na startovní čáru nastupovala s větším klidem. „Byla jsem míň nervózní a vyloženě jsem si to užívala z pohledu závodníka," říká žena, která tentokrát v zápalu boje proběhla i bažinou, ohraničenou v mapě černou čárou, označující neprůchodný terén. Hlavní součást své sportovní výstroje, tedy anténu však před vodou ochránila a úspěšně doběhla do cíle.

Blanka Adámková prošla českou reprezentací v žákovských kategoriích, v seniorech byla členkou širšího reprezentačního týmu. Medaile z vrcholných evropských a světových akcí pravidelně vozí po přestupu do nejmladší veteránské kategorie W35, letošních pět medailí rozšířilo její sbírku na šestnáct exemplářů. Mezi nimi se nacházejí tři bronzové z Mistrovství světa v roce 2014 v Kazachstánu, zbývající tvoří mix cenných kovů z evropských šampionátů v Polsku, České republice a nejnověji v Litvě. 


Autor: Viktor Sliva, foto: Miloslav Nečas a autor

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa