Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vědecká stáž na Bělehradské univerzitě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Vědecká stáž na Bělehradské univerzitě

Počet shlédnutí: 935

14.9.2017 • Když mi školitel navrhl, abych odjel na tříměsíční stáž do srbského Bělehradu, byl jsem trochu překvapen. Srbsko totiž není obvyklým místem pro vědecké pobyty. Volba destinace mi ale byla vysvětlena tím, že se spolupracující skupina na Katedře farmaceutické chemie Farmaceutické fakulty Bělehradské univerzity věnuje novým progresivním metodikám molekulového modelování. Na stáž jsme tedy odjel za cílem seznámit se s těmito metodami a přivézt je na Univerzitu obrany.

Po příjezdu na hostitelskou instituci jsem se nejdříve seznámil se softwarem, který je používán pro molekulárně modelovací výpočty, a s postupy práce. To bylo zajímavé zejména pro možnost porovnání s programovým vybavením, které využívám na Fakultě vojenského zdravotnictví a také a které znám z předchozích vědeckých stáží.


Hlavním cílem stáže bylo seznámit se s metodami tzv. reversního screeningu. Standardně se při své vědecké práci snažím najít chemickou sloučeninu, pro konkrétní použití jako léčiva. Reversní screening je postup přesně obrácený – hledají se cíle pro konkrétní chemickou látku. To pomáhá určit nežádoucí účinky nově vyvíjených léčiv i najít nové použité léčiv stávajících.

Protože jsem si vyhodnotil, že postupy, které v Srbsku používají, nejsou v naší vědecké práci přímo použitelné – s pomocí konzultací s vědeckými pracovníky jsem se pustil do návrhu metodiky, která by vyhovovala mým zamýšlením účelům. Zároveň jsem ve srovnání s hostující institucí mohl využívat výrazně výkonnější hardwarové vybavení, které máme k dispozici v České republice. Takto byla navrhnuta a otestována metodika pro predikci biologických účinků malých molekul, která je relativně rychlá, levná, bezpečná a komplexní. Zároveň s tím jsem připravil počítačové skripty tak, aby byla metodika obecně a jednoduše aplikovatelná v budoucnu.

Ačkoliv nemám nijak zvlášť rád cestování a považuji ho spíš za nutnou část své práce, musím uznat jeho prospěšnost a už se pomalu připravuji na další vědeckou stáž.


Autor: Tomáš Kučera

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa