Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Praktická výuka i v teoretických oborech – Komenský by měl radost

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Praktická výuka i v teoretických oborech – Komenský by měl radost

Počet shlédnutí: 1414

4.9.2017 • Základy vojenské hygieny, v prvním ročníku čistě teoretický předmět, se mohou učit buď pouze teoreticky na učebně, anebo i zde mohou vyučující zvolit interaktivní a praktickou formu. Jak napovídají přiložené fotografie, v tomto případě platí právě druhá varianta. 

Na konci předposledního srpnového týdne, v příjemném prosluněném ránu vyrazili vojenští medici, zubaři a farmaceuti prvního ročníku na exkurzi, jejíž náplní bylo seznámit se s problematikou třídění a likvidace odpadů. Královehradecké pobočka Marius Pedersen umožnila našim studentům nahlédnout na dvě místa, která spadají do jejich systému odpadového hospodářství, a to do třídicího areálu v obci Rychnovek u Jaroměře a na skládku Křovice u Dobrušky. 

Spolu s paní Ing. Hanou Stříteckou, Ph.D., si třináct našich studentů nejen zkusilo práci popelářů na vlastní kůži, ale prohlédli si i prostory určené k třídění, skladování a shromažďování odpadů, a to včetně nebezpečných. Zaměstnanci obou provozoven velmi ochotně zodpovídali pokládané dotazy, zejména ohledně výtěžnosti a následného osudu vytříděného odpadu. Studenty velmi překvapilo, co vše a v jaké formě se (ne) může objevit v odpadových kontejnerech a hlavně, že ne vše, co si doposud mysleli, že lze jednoduše roztřídit, tak že tomu tak není. Pokud by se dobře třídilo už na počátku, nezbývalo by na konci třídicí linky tak velké množství dále nevyužitelného odpadu, který následně končí na skládce, jakožto pořád ještě nejlevnějším způsobu likvidace odpadu.

Zajímavý je i dispečink, kde v každé chvíli jsou vidět přesné polohy svozných vozů, a i to zda již nabrali či nikoli požadovaný odpad. Díky tomu se velmi dobře dá zpětně zkontrolovat, zda vaše popelnice skutečně byla vyvezena nebo vám po ní po vysypání dal znovu odpad třeba soused … i toto se děje.

Na závěr se chlapecké části skupiny splnil dětský sen a mohli se alespoň na pár minut vžít do role popeláře.

Nicméně, přestože pro většinu lidí je toto povolání považováno za podřadné je velmi důležité a třeba tím, že nebudeme odhazovat odpadky mimo kontejnery, budeme správně třídit nebo nebudeme blokovat svými auty popelnice, můžeme personálu komunálních služeb ulehčit práci.

 

Autor: Vanda Boštíková, foto: David Sekret

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa