Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojín Žižka k boji připraven!

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vojín Žižka k boji připraven!

Počet shlédnutí: 1918

​18.8.2017 • Nejen nositel slavného vojenského jména, ale i další vojíni a vojínky, zalehnutí na palebné čáře, hlásí jeden po druhém svou připravenost ke zkušebním výstřelům z útočné pušky Bren. Rota nováčků Univerzity obrany, kteří před čtrnácti dny zahájili základní přípravu v zařízeních vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie, se v prostoru mezi dvěma červenými praporky vine jako dlouhý had. Pod dozorem zkušených instruktorů získávají první dovednosti a návyky profesionálních vojáků.

„Dělejte to radši pomalu, ale pořádně," zní jeden z pokynů instruktorů, když noví studenti Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany vleže vkládají do zbraně zásobníky. Na opačné straně cvičiště stejným způsobem cvičí další rota a třetí jednotka u stolů nacvičuje rozebírání a skládání samopalů a pistolí. Za několik dnů čeká na nové studenty první fázový test, který prověří jejich znalosti a dovednosti právě při manipulaci se zbraní či použití chemické masky, ale také z vystupování a zařazení do tvaru a vstupování do místnosti. Nedlouho poté pak budou následovat první ostré střelby. 

Do základní přípravy, jejíž absolvování je nezbytným vstupním předpokladem pro zahájení vlastního studia na Univerzitě obrany, nastoupilo 1. srpna celkem 413 nováčků, což je o celou pětinu více než v předchozím roce. Ti studenti, kteří úspěšně projdou dvouměsíčním výcvikem, zahájí svůj první akademický rok na přelomu září a října.   

To studenti, kteří nastoupili již před dvěma lety, své vojenské dovednosti na stejném cvičišti u Vyškova dále prohlubují. Nastávající třeťáci na dohled od Červeného domku nacvičují útok pěšího družstva. To se pro tento účel dělí na sekce s odlišnými úkoly. Zatímco sekce alfa poutá pozornost protivníka, sekce bravo ho útočným manévrem ničí. „Je to jako ve fotbale – musíte využít moment překvapení," předává studentům svou zkušenost jeden z řady instruktorů, kteří se výcviku účastní. Jeho roli při cvičném útoku postupně přebírá velitel družstva, který celou akci plánuje a pak ji i odvelí. V případě splnění všech studijních povinností čeká tyto studenty na začátku příštího akademického roku povýšení do hodnosti četaře. 



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa