Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zkušenosti z Erasmu v Lublani

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Zkušenosti z Erasmu v Lublani

Počet shlédnutí: 612

18.8.2017 • V květnu 2017 jsem jako studentka doktorského studia odjela na tříměsíční zahraniční pracovní stáž v rámci programu Erasmus do Lublaně ve Slovinsku.

Na základě stejného tématu, jako je mé postgraduální studium, jsem kontaktovala potenciální školitele. Přišlo mi více odpovědí, ale Kristina Sepčič a Lublaň mi zněly nejsympatičtěji. Vybrala jsem si opravdu dobře. Školitelka se věnovala svým studentům, jak jen mohla, a usadila mě do kanceláře k ostatním studentům, takže jsem byla v kontaktu s ostatními. Kolektiv jsem tam měla moc příjemný, taky můžu říct, že jsem si mezi nimi našla nové kamarády.

Pracovala jsem tedy na Biotechnologické fakultě Univerzity v Lublani, kde jsem se nejdříve naučila enzymatickou metodu a současně jsem testovala mnou dovezené látky proti zeleným mikrořasám v Národním biologickém institutu, který byl součástí budovy Biotechnologické fakulty. Pak jsem se dostala k antimikrobiálnímu testování, kvůli kterému jsem sem hlavně jela. Překvapilo mě, že mají svou sbírku mikroorganismů. Ke konci stáže mi školitelka Kristina ještě předvedla, jak testovat hemolytickou aktivitu.

Mimo práci bylo celkově vyžití v Lublani velmi dobré. Lublaň je sice hlavní město s cca 270 000 obyvateli, ale nabízí hodně možností. Je tam velký park Tivoli, kde se nejenom místní chodí procházet, běhat, cvičit workout, jezdit na kole. Také se můžete projít do centra města, kde ochutnáte vynikající zmrzlinu v kavárně Cacao nebo Vigo, projdete se na hrad, kde mívají letní kino atd. Protože mám ráda lezení, našla jsem si tam boulderovou stěnu Balvanija a lezeckou stěnu Plezalni center. Díky tomu, že je Slovinsko malé, rychle všude dojedete (to ale platí spíše pro automobilovou dopravu). V jednom dni můžete být jak u moře (jejich pobřeží má však jen 47 km), tak v horách. A pro příznivce turistiky tady čeká výstup na nejvyšší horu Slovinska – Triglav (2 864 m. n. m.), kterou jsem během pobytu zdolala. Příroda je rozmanitá a moc krásná. Dají se zde navštívit jeskyně (nejznámější jsou Postojnska a Škocjanska jama), soutěsky (doporučuju Tolmin), Velika planina (pastýřské domky a dobytek), vodopády, podniknout výlety na hory (turistika, lezení, ferraty) a za adrenalinovými sporty např. v Bovci (rafting, canyoning, paragliding i jiné sporty), můžete se koupat ve smaragdové řece Soča, udělat si výlet do vinařských oblastí atd. Možností je spousta…

Díky příjemným a přátelským kolegům z fakulty, svědomité školitelce, krásné přírodě a pěkným zážitkům doporučuji vyjet na stáž nejenom do Slovinska, ale kamkoliv jinam. Naberete tím nové zkušenosti, zlepšíte si cizí jazyk a získáte nové kamarády.


Autorka: Markéta Benková

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa