Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nastoupilo o pětinu více studentů Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nastoupilo o pětinu více studentů Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 2330

2.8.2017 • V horký první srpnový den zahájilo svou vojenskou kariéru v zařízeních vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie celkem 413 nových studentů Univerzity obrany, což je téměř o pětinu více, než tomu bylo v loňském roce. Prezentace vojenského studia ze strany UO a ministerstva obrany ve spolupráci s činností rekrutačních středisek tak přinesly nárůst, který je v souladu se současným trendem navyšování početních stavů Armády České republiky.

Absolvování dvouměsíční základní přípravy, během níž si účastníci osvojí praktické i teoretické základy vojenské profese, je nezbytným předpokladem pro zahájení vlastního studia na Univerzitě obrany. Mezi více než čtyřmi stovkami nováčků je 258 nových studentů Fakulty vojenského leadershipu, 114 studentů Fakulty vojenských technologií a 41 budoucích mediků a zdravotníků, kteří budou posluchači hradecké Fakulty vojenského zdravotnictví.

Studenti brněnských fakult Univerzity obrany letos už čtvrtým rokem nastupují do souvislých pětiletých magisterských studijních programů. V jejich rámci absolvují  nejprve společný studijní základ a po pátém či šestém semestru se na základě svých preferencí a studijních výsledků a v souladu s požadavky armády rozdělí do jednotlivých studijních modulů. Jeden z nováčků, Josef Domin z Prahy bude například usilovat o specializaci Velitel průzkumných jednotek na Fakultě vojenského leadershipu. „Jsem stále rád v pohybu," uvádí jeden z důvodů pro svou volbu. Jeho kolega Jakub Fortelka zatím při volbě specializace jasno nemá. „Nechám se inspirovat," odkládá volbu na pozdější dobu mladý muž z Nové Paky, kterého prostředí armády přitahovalo už od útlého mládí.

Plány nových studentů Univerzity obrany jsou různé, v úterý dopoledne je však něco spojovalo. Když se mladí lidé rozdělení do rot přesouvali mezi jednotlivými fázemi nástupní procedury (administrativa, lékařská evidence, vydání výstroje, u některých stříhání vlasů), všichni byli od samého počátku vybaveni spolu se stravou i lahví vody, jejíž pravidelná konzumace byla během nejteplejšího dne letošní roku zcela nezbytnou.

Autor: Viktor Sliva   

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa