Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Absolventi Univerzity obrany byli poprvé vyřazeni v centru Brna

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Absolventi Univerzity obrany byli poprvé vyřazeni v centru Brna

Počet shlédnutí: 2776

28.7.2017 • Jediná vojenská vysoká škola v České republice prokázala svou sounáležitost s městem, v němž sídlí, a poprvé ve své historii uspořádala slavnostní vyřazení absolventů na centrálním brněnském náměstí Svobody. Odchodu 98 dosavadních studentů Univerzity obrany na první pozice jejich vojenské kariéry přihlížela kromě představitelů školy, příbuzných a známých absolventů také řada zástupců velení armády, státních a samosprávných orgánů a významných institucí.

Přehlídku nastoupených jednotek provedl na začátku ceremoniálu ministr obrany Martin Stropnický v doprovodu rektora-velitele Univerzity obrany brigádního generála Bohuslava Přikryla. Oba se pak na tribuně připojili k 1. zástupci náčelníka Generálního štábu generálporučíkovi Jiřímu Balounovi, předsedovi Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR Zdeňku Papouškovi, náměstkyni pro řízení sekce právní Ministerstva obrany Aleně Netolické, brněnskému primátorovi Jiřímu Vokřálovi a dalším hostům. 

„Jsem velice rád, že se scházíme tady na náměstí Svobody. Není to samoúčelné. Myslím, že je velice důležité, abyste vy, občané, věděli, že máte svoji armádu, své vojáky, že vypadají, jak vypadají a že jsou odhodláni své poslání vykonávat do důsledku," ocenil ve svém projevu místo konání ceremoniálu ministr Stropnický. „Budete to vy, kteří budou vydávat rozkazy, posílat své vojáky do rizikové situace. Přemýšlejte, zvažujte varianty a moudře se rozhodujte. Je to vaše právo, ale především vaše zodpovědnost," vyzval nastoupené absolventy generálporučík Baloun. Ve svém projevu se ke studentům obrátil i rektor-velitel Bohuslav Přikryl: „V tuto chvíli ještě nemůžete mít podrobné představy o blízké budoucnosti, možná cítíte i obavu z působení u vojsk. To je normální, my starší jsme na tom byli stejně. Ale věřte mi, přehnaný strach není na místě. Vy jste dobří a nemáte se čeho bát."

Hlavní součástí ceremoniálu je pasování absolventů rektorem-velitelem prostřednictvím nejlepšího z nich. Letos se této cti dostalo poručíku inženýrovi Adamu Brunnovi, který úspěšně ukončil studium oboru Ekonomika řízení lidských zdrojů. Po blahopřání z úst ministra obrany a 1. zástupce náčelníka GŠ se k poručíku Brunnovi přidali další čtyři studenti a všichni společně převzali odměny ministra obrany pro nejlepší absolventy. Poté obdržel poručík Jan Laštovička odměnu 1. zástupce náčelníka GŠ Laudi Memorabilis a nakonec sedm studentů finanční odměnu rektora-velitele.

„Stojíme zde, mladí a hrdí poručíci. Uděláme vše, abychom v nastávajícím pracovním životě naplňovali poslání armády a abyste nám vy, občané této země, mohli důvěřovat," slíbil za všechny absolventy poručík Brunn. Na závěr ceremoniálu proběhl slavnostní pochod doplněný dvojím přeletem vojenských letounů. Poté se k obloze jako tradiční akademický zvyk vznesly čepice studentů, kteří právě opustili řady Univerzity obrany.  



Autor: Viktor Sliva, foto: autor a René Rámiš

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa