Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Fakulta vojenských technologií na mezinárodním cvičení Tobruq Legacy 2017

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Fakulta vojenských technologií na mezinárodním cvičení Tobruq Legacy 2017

Počet shlédnutí: 1603

26.7.2017 • Ve dnech 10. až 22. července 2017 se již potřetí konalo na území Evropy mezinárodní cvičení pozemní protivzdušné obrany Tobruq Legacy 2017, letos probíhající ve třech aliančních státech – Česká republika, Rumunsko a Litva. Cvičení se opět jako hodnotitelé (tzv. evaluátoři) účastnili příslušníci Fakulty vojenských technologií, Katedry systémů PVO. Navíc se letos podařilo umístit do týmu pozorovatelů i studenty čtvrtého a pátého ročníku oboru Automatizované systémy velení a řízení. 

Studenti Katedry systémů PVO sledovali průběh ostrých bojových střeleb systémů Avenger (USA), S-2 (ČR), S-10 (ČR), Igla (Slovensko) a RBS-70 (ČR). Na některých těchto systémech budou po umístění k protiletadlovému útvaru sami působit.

Celé cvičení bylo rozděleno na několik fází, které navazovaly jedna na druhou a finišovaly bojovou připraveností bránit vzdušný prostor Aliance. První fáze spočívala ve vybudování stanovišť velení a řízení a rozmístění bojových prvků (palebných jednotek). Druhá fáze, tzv. COMEX (communication exercise), měla za úkol propojit veškeré entity bojiště v jeden komunikující celek a otestovat schopnosti uskupení komunikovat po utajovaných i neutajovaných kanálech. 

Třetí, předposlední fází bylo během tzv. LIVEX (live exercise) ověřit bojové schopnosti vojsk na fiktivním scénáři sestávajícího z řady incidentů a bojové činnosti samotné. Této fáze cvičení se aktivně účastnili i Vzdušné síly AČR, USA a Maďarska prostřednictvím cvičných náletů na pozice protiletadlovců s cílem umožnit jim aktivně testovat schopnosti své i svých zbraňových systémů. Bylo tak možné vidět nasazení vrtulníků AH-64 Apache americké armády, vrtulníků Mi-24 Hind, letounů L-159 Alca a Jas-39 Gripen české armády a letounů Jas-39 Gripen maďarské armády. 

V poslední, čtvrté fázi cvičení proběhly denní i noční ostré bojové střelby výše zmiňovaných protiletadlových raketových systémů velmi krátkého dosahu na střelnici vojenského prostoru Hradiště (Doupov). Zde se potvrdila schopnost cvičících jednotek sestřelovat vzdušné cíle. Během ostrých střeleb bylo odpáleno více než 70 řízených střel země-vzduch na cíle v podobě bezpilotních prostředků nebo světlic.



Autor: Jan Farlík

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa