Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vrcholí premiérové státnice

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vrcholí premiérové státnice

Počet shlédnutí: 2161

21.7.2017 • Na brněnských fakultách Univerzity obrany v těchto dnech vrcholí státní závěrečné zkoušky, které jsou svým způsobem unikátní. Vojenští studenti, kteří před třemi lety nastoupili do tehdy nových souvislých studijních programů, totiž letos jako v pořadí první ročník neskládají bakalářskou zkoušku a ta je vyhrazena pouze studentům civilním.

V úterý v osm hodin ráno přivítal docent Radomír Saliger, předseda jedné ze zkušebních komisí, šestici studentek studijního modulu Řízení lidských zdrojů oboru Ekonomika obrany státu na Fakultě vojenského leadershipu. Třebaže jde o studentky civilní, hned dvě z nich se ve svých bakalářských pracích věnovaly personální problematice v Armádě České republiky. Jedna z nich, Denisa Ottová zjišťovala pohled vojáků z povolání na nedávno zavedený Kariérní řád z hlediska transparentnosti, objektivity a možností osobního rozvoje.

Ve čtvrtek jsme se zajímali o obhajoby diplomových prací u studentů navazujícího magisterského studia stejného studijního modulu Řízení lidských zdrojů na Fakultě vojenského leadershipu. Když vcházíme na učebnu v prvním patře „soudní" budovy, ve které samozřejmě nechybí státní vlajka a znak, před zkušební komisí, v jejímž čele stojí profesor Miroslav Krč z Katedry ekonomie, svoji diplomovou práci obhajuje rotmistr Adam Brunn. Práce nese název „Kompetenční model příslušníka jednotky CIMIC/PSYOPS" a dozvídáme se mnohé o potřebných dovednostech, vědomostech a osobnostních charakteristikách příslušníka jednotky civilně vojenské spolupráce a psychologických operací. Diplomovou práci obhajuje úspěšně. Před zkušební komisi se postupně dostavují další studenti. Motivace studentů ke studiu na vojenské škole je například téma práce rotmistra Ondřeje Kasiky, jenž porovnává motivační faktory studentů Univerzity obrany v Brně a americké Univerzity v Severní Georgii, kde vedle civilních působí asi 700 vojenských studentů.

Do pátku 21. července skládá na Fakultě vojenského leadershipu státní závěrečné zkoušky na 177 studentů bakalářského a navazujícího magisterského studia.  Z toho je 72 vojáků. Na sesterské Fakultě vojenských technologií státnice již skončily a jsou známy i jejich výsledky. Vojenské navazující magisterské prezenční studium úspěšně ukončilo 53 absolventů, z toho 8 s vyznamenáním, k nim se připojilo 8 absolventů kombinovaného studia. Magisterský stupeň v obou formách civilního studia zakončilo 13 studentů, bakalářským stupněm úspěšně prošlo 18 civilních studentů.



Autor: Viktor Sliva a Pavel Pazdera

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa