Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
U Bratrské mohyly si studenti UO připomněli sté výročí bitvy u Zborova

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

U Bratrské mohyly si studenti UO připomněli sté výročí bitvy u Zborova

Počet shlédnutí: 812

10.7.2017 • V neděli 2. července jsme společně s několika mými spolužáky z Univerzity obrany odcestovali na Ukrajinu, kde se uskutečnila pietní vzpomínka na padlé legionáře u příležitosti stého výročí bitvy u Zborova. Po několikahodinové cestě jsme konečně dorazili na místo, kde se celá akce odehrávala. Bojiště se nacházelo nedaleko obce Kalinivka (tehdejší Cecová).

„Hoši od Zborova klidně v zemi spíte, vy se nikdy více domů nevrátíte. Vy se nevrátíte nikdy více zpátky, víckrát nezříte svou zem." Tak zněla závěrečná slova písně Karla Hašlera na počest československých legionářů v podání operního pěvce Libora Nováka, jež tématicky dokreslovala část pietního aktu k oslavě stého výročí bitvy u Zborova. Zároveň byla slavnostně odhalena zrekonstruovaná Bratrská mohyla na památku padlých legionářů.

Pietního aktu se zúčastnilo několik významných osobností, mezi nimiž byli například první místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a náměstkyně pro řízení sekce právní Ministerstva obrany Alena Netolická. Nechyběl ani náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Josef Bečvář. Na tuto slávu také dorazili zástupci Československé obce legionářské, váleční veteráni a potomci padlých legionářů.

Po proslovech významných hostů a odeznění výše zmíněné písně Hoši od Zborova následovalo za doprovodu hudby AČR kladení vzpomínkových věnců a kytic k pomníku. Všichni přítomní uctili památku padlých legionářů minutou ticha. Celý slavnostní akt byl důstojně zakončen hymnami zemí, pro něž byla výhra této bitvy tak důležitá, českou, slovenskou a ukrajinskou.

Československá obec legionářská zorganizovala doprovodný program, který mimo jiné nabízel také komentované prohlídky po bojišti. Atmosféru umocňovaly dobové uniformy legionářských nadšenců. My jsme neváhali a rovněž jsme se na místo boje vypravili. Do zvláštní lahvičky jsme naplnili hlínu z bojiště v místě zákopů první linie, kterou obsadili příslušníci československého střeleckého pluku. Právě z tohoto místa legionáři zaútočili na nepřítele. Po podrobném prozkoumání bojového pole jsme se opět vrátili ke stánku Československé obce legionářské, kde nám lahvičky zapečetili na památku události, jež byla důležitým milníkem naší historie. 

Velice si cením toho, že jsme mohli být přítomni této významné akci. Byl to pro mě zážitek, kterým si budu stále připomínat statečnost a oddanost našich vlastenců.
 

Autor: Šárka Kohoutová, foto: Kateřina Vinklerová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa