Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Václav Talhofer jmenován profesorem

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Václav Talhofer jmenován profesorem

Počet shlédnutí: 1448

​26.6.2017 • Prof. Ing. Václav Talhofer, CSc., předseda České kartografické společnosti a vědecký a pedagogický pracovník Univerzity obrany převzal v pátek 23. června jmenovací dekret profesora pro obor geodézie a kartografie, udělený na návrh Vědecké rady Českého vysokého učení technického v Praze. Ve Velké aule pražského Karolina převzalo spolu s ním jmenovací dekret z rukou ministra školství, mládeže a tělovýchovy Stanislava Štecha dalších 85 nových profesorek a profesorů.

„Jmenování profesorem je pro mne veliká čest a beru jej jako ocenění mé celoživotní práce. Nicméně bez mých dlouholetých spolupracovníků z mateřské katedry i jiných kateder fakulty bych tohoto ocenění nemohl dosáhnout. Rovněž bych se neobešel bez mých učitelů, kteří mě do oboru zasvětili a kteří mi byli i v pozdějších letech velkou oporou," uvedl profesor Talhofer po jmenování v pražském Karolinu, jež podle něj bylo velice důstojným završením celého procesu jmenovacího řízení.

Václav Talhofer se narodil 22. 10. 1953 v Karlových Varech. Vysokoškolské studium v oboru geodézie a kartografie absolvoval v letech 1973 – 1978 na tehdejší Vojenské akademii Antonína Zápotockého v Brně. Po dvou letech práce programátora ve Vojenském topografickém ústavu v Dobrušce se v roce 1980 vrátil do Brna, kde na mateřské katedře zahájil interní vědeckou aspiranturu v oboru kartografie. V roce 1984 obhájil kandidátskou disertační práci na téma „Metody aktualizace báze dat modelu banky kartografických dat" a získal titul CSc. Až do roku 1993 působil na katedře jako učitel – odborný asistent.

V roce 1990 byl podle tehdejšího vysokoškolského zákona jmenován docentem pro obor geodézie a kartografie a v roce 2003 obhájil habilitační práci na téma „Možnosti zdokonalení užitnosti digitálních geografických dat". V letech 1994 až 1995 pracoval v Praze ve funkci hlavního redaktora topografické služby na topografickém oddělení Generálního štábu Armády České republiky. Po svém návratu do Brna převzal počátkem roku 1996 funkci vedoucího katedry. V této funkci se podílel jak na významných změnách ve vojenském školství, tak i na změnách v rámci Geografické služby AČR (GeoSl AČR). Protože došlo na celoarmádní úrovni  k organizačnímu propojení GeoSl AČR a Hydrometeorologické služby AČR, které se odrazilo i v požadavcích na nové absolventy školy, byla na Univerzitě obrany k 1. září 2005 na základě akreditace nového oboru vojenská geografie a meteorologie zřízena Katedra vojenské geografie a meteorologie. Plukovník Talhofer byl po výběrovém řízení ustanoven do jejího čela a v této funkci působil až do 31. října 2011, kdy ukončil kariéru vojáka z povolání.

Profesor Talhofer se v průběhu svého více než třicetiletého působení na katedře podílel na výchově stovek absolventů a výsledky své pedagogické a vědecké činnosti publikoval v odborných časopisech. Doposud je autorem nebo spoluautorem více než 90 publikací. V rámci plnění úkolů geografické služby působil v řadě odborných komisí a byl zařazován do týmů pro řešení různých úkolů vědecko-technického rozvoje nebo pro řešení každodenních provozních záležitostí. Řídil a dodnes i jako civilní zaměstnanec řídí Vědecko-technickou radu náčelníka GeoSl AČR. Z titulu funkce vedoucího katedry pracoval i v řadě řídících, vědeckých a poradních orgánů Univerzity obrany. V letech 2001 až 2003 byl i proděkanem Fakulty vojensko-technické druhů vojsk pro koncepci a rozvoj. Od roku 2013 je Václav Talhofer předsedou České kartografické společnosti.

Po odchodu z funkce vedoucího katedry nadále působí profesor Talhofer vědecky a pedagogicky na mateřském pracovišti. Mezi hlavní předměty, které vyučuje, patří kartografie, matematická kartografie, analýzy prostorových dat a projektování geoinformačních systémů. Současně se jako externí učitel podílí na výuce Geografického ústavu Masarykovy univerzity.



Autor: Viktor Sliva 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa