Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany hostila valnou hromadu AOBP ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany hostila valnou hromadu AOBP ČR

Počet shlédnutí: 1323

210.6.2017 • V sále klubu Univerzity obrany v Brně v Šumavské ulici proběhla v pondělí 19. června v pořadí již 21. valná hromada Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Jednání se zúčastnili zástupci  významných výrobců a exportérů v oblasti zbrojního a bezpečnostního průmyslu a představitelé státních institucí a Armády ČR.

Za Úřad vlády se jednání zúčastnil ředitel Odboru pro obranu a bezpečnost Lukáš Vilím, ministerstvo obrany zastupoval náměstek ministra Tomáš Kuchta a ministerstvo zahraničí Kateřina Sequensová z Odboru společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU, za Generální štáb AČR byl přítomen generálmajor Jaromír Zůna.

Hlavním bodem programu jednání byla zpráva o činnosti od poslední valné hromady v roce 2016. Již v úvodním vystoupení však prezident a výkonný ředitel AOBP Jiří Hynek označil uplynulý kalendářní rok za rekordní z pohledu českého obranného průmyslu. Současně také navrhl pro následující jednání zamítavé stanovisko k iniciativě Komise EU k vytvoření Evropského obranného fondu.

Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta ve svém vystoupení připomněl v kontextu zhoršující se bezpečnostní situace ve světě a nutnosti přizpůsobit se této nové realitě deklaraci české vlády postupně zvýšit výdaje na obranu na alianční závazek ve výši 2 procenta HDP. „Rád bych zdůraznil, že tato dvě procenta nejsou pro nikoho jiného než pro nás samotné. Vyšší obranný rozpočet nutně potřebujeme pro modernizační programy naší armády, chceme-li ji udržet bojeschopnou a připravenou na výzvy, které současná doba přináší. Právě v rámci těchto programů bude realizována celá řada projektů, v kterých budeme usilovat o maximální participaci domácího obranného průmyslu," uvedl náměstek Tomáš Kuchta.

Autor: Viktor Sliva   

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa